Dramatiserende Personlighetsforstyrrelse

Stort behov for oppmerksomhet, overfladfiske følelser, dramatisk oppførsel og gjentakende relasjonelle problemer kjennetegner en dramatisk personlighetsforstyrrelse.

Hør episoden her

Dramatiserende personlighetsforstyrrelse, ofte kjent som histrionisk personlighetsforstyrrelse (HPD), er en av flere diagnoser innenfor det som i psykiatrien kalles Cluster B-personlighetsforstyrrelser. Dette clusteret inkluderer også borderline (emosjonelt ustabil) personlighetsforstyrrelse, narsissistisk personlighetsforstyrrelse, og antisosial personlighetsforstyrrelse. Disse forstyrrelsene karakteriseres av dramatisk, overfladisk, uforutsigbar og ofte manipulativ atferd. I denne artikkelen vil vi fokusere på dramatiserende personlighetsforstyrrelse, dens psykodynamiske forklaringer, og plasseringen av denne diagnosen innenfor Cluster B-problematikk, uten å dykke ned i behandlingsmetoder.

Diagnose og Kjennetegn ved Dramatiserende Personlighetsforstyrrelse

Dramatiserende personlighetsforstyrrelse kjennetegnes av et mønster av overdreven følelsesuttrykk og oppmerksomhetssøkende atferd som starter tidlig i voksen alder og forekommer i en rekke kontekster. Personer med denne forstyrrelsen opplever ofte en intens trang til å være i sentrum for oppmerksomheten, og de kan bruke ulike strategier for å sikre at de forblir der, inkludert seksualisert atferd, dramatisering av følelser, og manipulering av mellommenneskelige relasjoner.

Symptomene kan inkludere, men er ikke begrenset til, ubehag ved ikke å være i sentrum for oppmerksomheten, ofte upassende forførende eller provoserende atferd, overfladisk og raskt skiftende følelsesuttrykk, bruk av fysisk utseende for å trekke til seg oppmerksomhet, overdreven innbilskhet, og lett påvirkelig av andre eller omstendigheter.

Psykodynamiske Forklaringer

Fra et psykodynamisk perspektiv kan dramatiserende personlighetsforstyrrelse forstås som et resultat av tidlige erfaringer i livet og utviklingsmessige utfordringer. Psykoanalytiske teorier har tradisjonelt fokusert på de tidlige relasjonene mellom barnet og omsorgspersoner, spesielt hvordan disse relasjonene påvirker utviklingen av selvoppfatning og mellommenneskelige strategier.

Tidlige Relasjoner og Objektrelasjonsteori

Objektrelasjonsteori, som er en gren innenfor psykoanalytisk teori, legger vekt på betydningen av tidlige mellommenneskelige relasjoner og hvordan disse erfaringene former vår psykologiske struktur. Innad dramatiserende personlighetsforstyrrelse kan en se tendenser som reflekterer ustabile eller inkonsekvente tidlige relasjoner, der individet kanskje ikke har opplevd en konsistent følelse av trygghet eller oppmerksomhet. Dette kan føre til en overfladisk måte å relatere seg til andre på, der dybde og ekthet ofres til fordel for øyeblikkelig oppmerksomhet og validering.

Forsvarsmekanismer

Individer med dramatiserende personlighetsforstyrrelse kan også anvende spesifikke forsvarsmekanismer mer hyppig eller på en mer rigid måte enn andre. Disse inkluderer blant annet fornektelse, splitting (se verden og andre i svart-hvitt termer), og projeksjon (tillegge andre egne uakseptable følelser eller tanker). Disse forsvarsmekanismer kan tjene som en måte å håndtere indre konflikter eller ubehagelige følelser på, men fører ofte til ytterligere problemer i mellommenneskelige relasjoner.

Selvets Psykologi

Selvets psykologi, en annen psykodynamisk tilnærming, fokuserer på utviklingen av selvoppfatningen og hvordan et fragmentert eller svakt utviklet selv kan føre til psykologiske forstyrrelser. For personer med dramatiserende personlighetsforstyrrelse kan en overavhengighet av ekstern validering for å føle seg verdsatt eller reell, indikere en mangel på et solid og kohesivt selv.

Cluster B-problematikk

Innenfor Cluster B er det en overordnet tematikk av emosjonell ustabilitet, impulsivitet, og dramatisering. Selv om hver diagnose har sine spesifikke trekk, deler de underliggende dynamikker som kan tilskrives tidlige utviklingsforstyrrelser og forsvarsmekanismer. Ved å forstå disse dynamikkene kan man få innsikt i den komplekse naturen av dramatiserende personlighetsforstyrrelse og dens plassering innenfor det bredere spekteret av Cluster B-forstyrrelser.

Sammenfattende tilbyr en psykodynamisk tilnærming en dyptgående forståelse av de underliggende årsakene til dramatiserende personlighetsforstyrrelse, som kan komplementere andre teoretiske perspektiver og gi et mer nyansert bilde av denne komplekse diagnosen. Ved å utforske individets tidlige relasjoner, bruk av forsvarsmekanismer, og utviklingen av selvoppfatningen, kan man begynne å forstå de dypere lagene av Cluster B-problematikk og de utfordringene som følger med denne diagnosen.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.