Hør hele episoden her
Eksistensfilosofer mente at angst var en naturlig del av livet, mens Freud mente at det handlet om psykiske konflikter og undertrykkelse av følelser. I eksistensialismen er angst det som ledsager friheten vi har til å ta valg, vår bevissthet om ansvar for eget liv og konsekvensene av det vi gjør, mens for Freud var det en form for patologi. Det er ganske stor forskjell på de to forståelsene av angst. I denne episoden om angst, vil jeg utforske ulike forståelsesmodeller for å komme i dybden på menneskers uro.
Jeg skal blant annet snakke om hvordan vi ved hjelp av psykisk forsvar holder overveldende følelser på avstand. Når de truer med å bryter gjennom forsvaret, sendes et signal til hele systemet, og dette signalet kan oppleves som angst – Signalangst. Angst er også en respons vi kan lære som barn ved å forstå verdens via andres engstelige blikk.
Andre vanskelige erfaringer fra oppveksten kan også dukke opp igjen senere i livet som et slags emosjonelt ekko, selv om vi ikke husker situasjonen fra barndommen. Eksempelvis kan erfaringer med separasjon, uro og utrygghet i barndommen stimulere panikk-systemene i hjernen, og dersom de overstimuleres, kan vi ta med oss en tendens til å reagere med panikk og angst inn i voksen alder. Det er som om hjernen er en slags muskel, og når panikk-muskelen trenes mye, blir den sterk og dominant i vårt indre liv. Det betyr at vi litt for lett reagerer med panikk i situasjoner som egentlig ikke er farlige for oss. Det er i en slik forståelse at Sigmund Freud, psykoanalysens opphavsmann, påstår at fortiden lever i nåtiden.
Da er jeg klar for en hel time om angst, og jeg håper du vil være med. Takk for at du er medlem, og velkommen til en ny eksklusiv episode her på vårt mentale treningssenter.