Selvkritikk som en bremsekloss på kreativitet del 1 av 2

Det er mange ting som stimulerer kreativitet, men for mye selvkritikk vil alltid slukke den kreative flammen.

Se foredraget her

Kreativitet kan handle om å utforske nye mønstre, våge seg ut på gjengrodde stier, tenke nytt, følge sin nysgjerrighet og engasjere seg fritt og uhemmet i ulike oppgaver. Noen mener vi blir mer kreative i bevegelse og på tur. Sokrates gikk for eksempel alltid tur med eleven sine. Han mente det avstedkom et mer åpent og frittenkende sinnelag. Noen mener vi må bruke den ikke-dominante hånda mer for å stimulere hjernen på nye måter. Og noen mener at musikk, rennende vann og dagdrømming er viktige faktorer som fasiliteter kreativitet.

Men det er også en del faktorer som hemmer kreativiteten, og blant dem er overdreven selvkritikk. Det blir tema i denne første av to deler i miniserien om «Selvkritikk som en bremsekloss på kreativitet».

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here