Sider ved oss selv

Se video-episoden her

Arketyper, som begrep, stammer fra Carl Gustav Jungs dybdepsykologi og refererer til universelle, medfødte symboler og temaer som finnes i det kollektive ubevisste. Jung foreslo at arketyper påvirker menneskelig atferd og opplevelser ved å forme individers personligheter og livshistorier. To arketyper som ofte diskuteres innen selvutvikling og terapi er «vandreren» og «krigeren». Disse arketyper representerer ikke bare roller mennesker kan identifisere seg med eller aspire til, men også dynamikker og energier som kan mobiliseres for personlig vekst og heling.

Vandrer-arketypen

Vandreren representerer søken etter selvoppdagelse, eventyr og ny kunnskap. Denne arketypen symboliserer en indre reise mot forståelse, opplysning og integrering av ulike deler av selv. I terapi og selvutvikling kan vandreren inspirere til modighet for å utforske ukjente aspekter ved ens eget indre landskap, samt fremme en følelse av nysgjerrighet og åpenhet for nye erfaringer og perspektiver.

Kriger-arketypen

Krigeren står for disiplin, mot og handlekraft. Denne arketypen involverer kampen for det som er rett, enten det gjelder å overvinne personlige begrensninger, kjempe for egne verdier eller oppnå personlige mål. I selvutvikling og terapi kan krigeren mobilisere energi og fokus mot målorientert atferd, selvdisiplin og besluttsomhet. Kriger-arketypen hjelper individer å stå i motgang og forfølge sine ambisjoner med tapperhet.

Integrering av arketyper i selvutvikling og terapi

Integreringen av arketyper som vandreren og krigeren i selvutviklingsarbeid og terapi kan gi kraftfulle metaforer for personlig vekst. Ved å identifisere med eller mobilisere energiene til disse arketyper, kan individer finne styrke til å konfrontere utfordringer, overvinne indre konflikter, og oppnå dypere selvforståelse.

Praktisk anvendelse

Selvrefleksjon: Gjennom selvrefleksjon kan en person utforske hvilke arketyper som resonerer mest med deres nåværende livssituasjon eller utfordringer. Dette kan avsløre skjulte ressurser eller områder for vekst.

Terapeutiske teknikker: Terapeuter kan bruke arketyper som en del av narrativ terapi, der klienter oppfordres til å fortelle sine livshistorier gjennom linsen av valgte arketyper. Dette kan hjelpe i prosessen med å gi mening til erfaringer og motivere for endring.

Målsetting: Ved å anvende krigerens fokus og handlekraft kan individer sette klare mål og utvikle strategier for å oppnå dem, mens vandrerens åpenhet for nye opplevelser kan inspirere til læring og vekst underveis.

Arketyper tilbyr et rikt og flerdimensjonalt språk for å utforske og uttrykke det menneskelige psykologiske landskapet. Ved å arbeide med arketyper som vandreren og krigeren, kan individer ikke bare oppdage nye aspekter ved seg selv, men også mobilisere indre styrker og ressurser for å navigere livets utfordringer og oppnå personlig vekst og velvære.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.