Hør denne episoden på SinnSyn Premium
Det er mange måter å forstå angst på. Blant annet lærer vi som barn å forstå oss selv og verdens via foreldrenes reaksjoner, og dersom vi vokser opp med engstelige mennesker, kan vi risikere å se verden på en tilsvarende måte.
Erfaringer med separasjon, uro og utrygghet i barndommen kan stimulere panikk-systemene i hjernen, og dersom de overstimuleres, kan vi ta med oss en tendens til å reagere med panikk og angst inn i voksen alder.
Det som skjer med oss i barndommen kan altså få en slags følelsesmessig betydning også senere i livet. Angst kan i noen tilfeller være et ekko fra noe som har skjedd for lenge siden, men som likevel dukker opp igjen og igjen som en ubehagelig fryktrespons.
Kanskje kan vi også forstå angst som en type avhengighet, altså en strategi vi henfaller til for å unngå ubehag. Hvis det dukker opp en ubehagelig følelse, kan det virke forløsende å håndtere følelsen ved å bekymre seg. Vi begynner å gruble og tror at dette avhjelper angsten, men egentlig er det en praksis som forsterker angst. Akkurat som mye alkohol kan dempe sosial angst, men gir oss tilsvarende mer angst på lengre sikt, fungerer grubling som en nærmest automatisk atferd som dukker opp for å lindre en følelse umiddelbart, mens strategien egentlig ødelegger for oss på lengre sikt.
Da er jeg klar for en time med et dypdykk i angstens vesen, og jeg håper at du vil være med. Velkommen til en ny premium-episode av SinnSyn, men før jeg beveger meg inn i angsten, vil jeg kort komme med en oppfølgingskommentar til forrige episode her på premium. Det dreier seg om hvordan vi forholder oss til personlighetstester.