Overfladisk og avhengig

Se video-episoden her

Sosiale medier har revolusjonert måten vi kommuniserer og interagerer på, men med denne innovasjonen følger en økende bekymring for deres avhengighetsskapende natur. Forståelsen av hvorfor og hvordan sosiale medier kan være like avhengighetsskapende som rusmidler, krever en dybdekikk på nevrologiske prosesser, spesielt rollen dopamin og kortisol spiller i denne dynamikken.

Hvorfor blir man avhengig av sosiale medier?

Avhengigheten av sosiale medier kan i stor grad tilskrives dopaminsystemet i hjernen, et nevrokjemisk belønningssystem som frigjør «godt-følelsen» neurotransmitteren dopamin. Når vi mottar en likerklikk, en kommentar, eller ser nytt innhold, stimuleres dette systemet og frigjør dopamin, noe som gir oss en følelse av umiddelbar belønning og nytelse. Denne prosessen er sammenlignbar med effekten av rusmidler, som også manipulerer dopaminsystemet for å produsere behagelige følelser.

Hva skjer i hjernen?

Sosiale medier kan aktivere hjernens belønningssenter på en måte som ligner på rusmidler. Dette skjer gjennom forsterkningslæring, hvor dopamin ikke bare bidrar til å oppleve nytelse, men også spiller en rolle i læringsprosessen, ved å forsterke adferd som fører til disse belønningene. Resultatet er en læringsløkke der brukeren søker gjentatte interaksjoner med sosiale medier for å oppleve flere dopaminutslipp.

Kombinasjonen av dopamin og avhengighet

Denne syklusen av belønning og forsterkning gjør sosiale medier vanedannende. Over tid kan hjernen begynne å kreve stadig hyppigere dopaminutslipp for å oppleve samme nivå av tilfredsstillelse, noe som fører til at brukere bruker mer tid på sosiale medier i jakt på «neste oppdatering».

Stress og økt kortisolnivå

Bruken av sosiale medier kan også være assosiert med økt stress og forhøyet kortisolnivå, spesielt når interaksjonen blir en kilde til sosial sammenligning, negativ feedback eller cybermobbing. Kortisol, kjent som «stresshormonet», kan ha skadelige effekter på lang sikt, inkludert påvirkning av søvnkvalitet, vektøkning, og en svekket immunrespons.

Påvirkning på dyp tenkning og refleksjon

Den konstante jakten på dopaminutslipp gjennom sosiale medier kan forringe vår evne til dyp tenkning og refleksjon. Den fragmenterte og hurtige naturen til sosiale medier, med sin strøm av korte oppdateringer og distraksjoner, kan redusere vår evne til å engasjere oss i langvarig konsentrasjon og kontemplative prosesser. Dette kan føre til en overfladisk tilnærming til informasjon og en reduksjon i vår kapasitet til å utføre kognitivt krevende oppgaver.

Sosiale mediers avhengighetsskapende natur og dens potensielle negative påvirkning på psykologisk velvære og kognitiv funksjon understreker behovet for en bevisst tilnærming til deres bruk. Det er viktig for individer å finne balanse, sette grenser for sin bruk, og kultivere tid borte fra skjermen for å fremme dypere tanke og refleksjon over livet.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here