Jona-kompleks

 

Jona kompleks: En barriere mot selvrealisering

I sin utforskning av menneskets streben etter selvrealisering, berører Abraham Maslow et fascinerende fenomen han kaller «Jona komplekset». Dette begrepet, inspirert av den bibelske fortellingen om Jona, beskriver frykten for å realisere sitt eget potensial, en frykt som kan manifestere seg på to måter: frykten for å ikke strekke til og frykten for å mestre.

Maslow, en av de ledende skikkelsene innen humanistisk psykologi, argumenterte for at selvrealisering – det å bli mest mulig av det man er kapabel til å bli – er den ultimate ambisjonen i menneskets liv. Likevel står mange overfor et paradoks: de lengter etter å oppnå sine høyeste muligheter, samtidig som de frykter konsekvensene av å oppnå dem.

Frykten for å ikke strekke til representerer en dyp usikkerhet om våre egne evner. Dette kan forankres i tidlige livserfaringer, kulturelle forventninger, eller selvoppfattede begrensninger. Denne frykten fører til selv-saboterende oppførsel, der individet unngår utfordringer eller gir opp foran muligheten for suksess, i frykt for å feile.

Frykten for å mestre, derimot, er knyttet til konsekvensene av suksess. Det kan inkludere ansvar som følger med å være «stor», frykten for ensomhet på toppen, eller bekymringer om å bli misunt og isolert fra jevnaldrende. Maslow mente at dette speiler historien om Jona, som flyktet fra sin skjebne av frykt for de forpliktelsene og utfordringene den medførte.

Disse aspektene av Jona komplekset kan sees i lys av et annet fenomen kjent i moderne psykologi som «bedragersyndromet». Dette beskriver en kronisk følelse av å være en svindler, uværdig suksess, uavhengig av hvor mange prestasjoner personen faktisk har oppnådd.

Overvinning av Jona komplekset krever en dyp selvrefleksjon og ofte psykoterapeutisk intervensjon. Det er viktig å anerkjenne og akseptere både våre styrker og våre svakheter. Gjennom å utforske disse fryktene, kan individer gradvis lære å omfavne mulighetene for vekst og selvrealisering, i stedet for å unnvike dem.

Maslows arbeid understreker betydningen av å streve etter selvrealisering og konfrontere de indre barrierene som hindrer oss. Ved å forstå og arbeide gjennom Jona komplekset, kan vi nærme oss vårt fulle potensial, og realisere våre høyeste verdier og mål.

Last ned SinnSyn apen her for å høre hele foredraget! Gratis å laste ned!

 

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.