Psykoterapi og Gruppeterapi

Hva er psykoterapi og hva er gruppeterapi? Felles for psykoterapeutisk behandling er at helbredelsen finner sted gjennom utveksling av språk.

Tenker du på å gå i psykoterapi eller gruppeterapi, eller lurer du på hva det er? I denne videoen snakker psykolog Liverød om essensen i psykoterapeutisk behandling. Psykoterapi er en betegnelse på mange ulike terapiformer. Felles for psykoterapeutisk behandling er at helbredelsen finner sted gjennom utveksling av språk. Det er altså en ”tale kur”.

Spørsmålet er hvordan man kan bli frisk gjennom samtale. Hva er psykoterapi og hvordan fungerer det? I denne videoen skal vi se på psykoterapien som behandlingsform på tvers av ulike terapitradisjoner, og vi skal i tillegg ha et spesielt fokus på psykodynamisk gruppepsykoterapi.


Psykoterapi som fenomen og behandlingsform diskuteres også i artikkelen Hva er psykoterapi. I artikkelen Hva er gruppeterapi går vi mer inn i gruppebehandling og en dynamisk forståelse av gruppeterapi. Hva kreves av deltakerne i gruppepsykoterapi? Hvilke typer problemer egner seg for gruppeterapi, og hvilke problemer egner seg ikke for denne typen psykoterapeutisk behandling. For mer informasjon om rammer rundt psykoterapi, filosofien bak disse behandlingsformene og hvordan denne type behandling utarter seg og fungerer, finner du i de to ovennevnte artiklene.

Ta også en titt på vår siste video om selvutvikling i gruppe. Det er et foredrag som psykologspesialist Sondre Risholm Liverød holder for åtte mennesker som skal jobe med selvutvikling i gruppeterapi. Hvordan fungerer gruppeterapi, hva vil det si å være åpen, hvordan kan vi forandre oss i gruppe?

Av Sondre Risholm Liverød
WebPsykologen.no

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

4 KOMMENTARER

  1. Dette innslaget burde vært obligatorisk på skoler, helsestasjoner og overalt der folk kunne fått denne informasjonen !! Her var masse interessant og utrolig lærerikt. Folk som skal i sitt første møte med psykiatrien, har ofte mange spørsmål og forestillinger om hva de skal begi seg ut på. Jeg tipper at mange med store behov for psykoterapi, lar det være, nettopp fordi de ikke vet noe om det. De gamle mytene om at psykoterapi er noe helt forferdelig og totalt tabu, kunne langt på vei vært unngått med denne informasjonen. Tusen takk ! Jeg skal selv i terapi snart, og det føles utrolig mye bedre nå som jeg vet litt mer om hva jeg kan forvente meg !

  2. Hei R og takk for en veldig hyggelig innspill. Vi setter stor pris på at du tar deg tid til å legge igjen en så raus kommentar. Det gleder oss og gir oss mer motivasjon og drivkraft til å fortsette prosjektet! Tusen takk!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here