Selvbilde & Bedragersyndrom

Med bedragrsyndrom har man uforholdsmessig lite tro på egne evner, forsøker å skjule sin opplevde inkompetanse, noe som fører til et liv med en overhengende frykt for å bli avslørt.

 

Forholdet mellom selvbildet og bedragersyndrom (imposter syndrome) er et fascinerende psykologisk fenomen som fortjener oppmerksomhet. Selvbildet, eller hvordan vi ser på oss selv, er fundamentalt for vår psykiske helse. Det er en indre representasjon av våre egne verdier, ferdigheter, og evner. Et positivt selvbilde er ofte knyttet til selvtillit og et realistisk syn på egne kapasiteter.

Bedragersyndrom, derimot, kjennetegnes av en vedvarende følelse av å være en svindler i egen suksess, ledsaget av frykten for å bli avslørt. Til tross for eksterne bevis på kompetanse, opplever individer med bedragersyndrom deres suksesser som et resultat av flaks eller som en feilaktig tildeling av meritt. Dette fenomenet kan forekomme uavhengig av det faktiske selvbildet, men det påvirker det dypt.

Interessant nok, personer med et tilsynelatende sterkt selvbildet kan også lide av bedragersyndrom, noe som antyder en kompleks interaksjon mellom hvordan vi internt vurderer oss selv og hvordan vi tolker vår ytre suksess. Dissonansen mellom det interne selvbildet og eksterne bevis for kompetanse kan føre til en kontinuerlig frykt for avsløring, som igjen forsterker følelsen av å være en bedrager.

Psykologiske teorier som kognitiv dissonansteori kan forklare denne dynamikken. Når det er en konflikt mellom våre interne overbevisninger (selvbildet) og vår oppfattelse av virkeligheten (suksess som ikke kan internaliseres), oppstår psykologisk ubehag. For å redusere denne dissonansen, kan individet nedvurdere sin egen rolle i egne prestasjoner, som videre fôrer bedragersyndromet.

Behandling og intervensjon fokuserer ofte på å utfordre og rekonfigurere irrasjonelle tanker knyttet til egne prestasjoner og selvverd. Kognitiv atferdsterapi (CBT) er en effektiv tilnærming for å hjelpe individer med å anerkjenne og reevaluere disse forvrengningene, arbeide med å bygge et mer realistisk og positivt selvbilde, og dermed redusere følelsene som forer bedragersyndromet.

Til syvende og sist, forholdet mellom selvbildet og bedragersyndrom er en påminnelse om kompleksiteten i menneskets psyke. Å utforske og forstå dette forholdet kan gi verdifull innsikt i vår egen selvoppfattelse og hvordan vi navigerer i våre personlige og profesjonelle liv.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.