Skoleprestasjoner & selvfølelse

Ved å knytte selvbildet for tett til ytre bekreftelser, risikerer vi å utvikle en utilstrekkelighetsfølelse og konstant søken etter godkjenning.

 

Sårbarheten ved Behovet for Ytre Bekreftelser for Eget Selvbilde
I et samfunn hvor prestasjoner og suksess ofte blir målestokken for verdi, står mange overfor den psykologiske utfordringen ved å knytte selvbildet sitt tett til ytre bekreftelser. Dette behovet for anerkjennelse fra omverdenen kan føre til en sårbarhet som berører kjernen i vår psykiske velvære.

Selvbildet, vår indre oppfatning av hvem vi er, blir skjør når det hovedsakelig forankres i prestasjoner og anerkjennelse fra andre. Denne tilknytningen skaper en ekstern avhengighet, hvor selvfølelsen svinger i takt med ytre suksesser og nederlag. Psykologer har lenge påpekt farer ved denne tilstanden, hvor individets selvverd blir en speiling av omverdenens uforutsigbare vurderinger.

Psykoanalytiker Erik Erikson understreket viktigheten av identitetsutvikling gjennom ulike livsfaser, hvor et for stort fokus på ytre bekreftelse kan hindre utviklingen av en stabil og autonom identitet. Carl Rogers, med sitt klient-sentrerte perspektiv, talte for betydningen av ubetinget positiv regard, et miljø hvor individet kan verdsettes uavhengig av prestasjoner, som grunnlag for å utvikle et sunt selvbilde.

Ved å knytte selvbildet for tett til ytre bekreftelser, risikerer vi også å utvikle en utilstrekkelighetsfølelse og konstant søken etter godkjenning. Dette kan føre til en rekke psykologiske utfordringer, inkludert angst, depresjon, og i verste fall, utbrenthet.
For å motvirke denne sårbarheten, anbefales det å dyrke et mer autonomt selvbilde som er forankret i indre verdier og selv-aksept. Praktisering av selvmedfølelse, hvor man anerkjenner egen verdi uavhengig av ytre prestasjoner, er et sentralt skritt i denne prosessen. Gjennom å internalisere verdsettelsen av seg selv, kan man bygge et mer robust og mindre ytre avhengig selvbilde.

I bunn og grunn krever det en bevisst innsats å vende blikket innover og verdsette seg selv for den man er, ikke kun for det man har oppnådd. Ved å anerkjenne og arbeide med denne sårbarheten, kan vi utvikle et sterkere og mer resilient selvbilde, som står stødig selv i møte med livets uunngåelige opp- og nedturer.

 

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.