#420 – Det gode og det dårlige med narsissisme

Hvis du liker deg selv, har tro på egne evner og egen verdi, fungerer det som en motor i møte med livet. Uten en slik selvaksept, er det vanskelig å motivere seg til noe som helst. Uten tro på egen verdi, er det vanskelig å motivere seg, og med overdreven tror på seg selv blir man monomant opptatt av egne prosjekter uten hensyn til andres behov. Igjen er det snakk om å finne en god balanse.

Narsissister har en fremtredende plass i vår kollektive fantasi, og merkelappen «narsissist» er mye brukt for å referere til mennesker som virker høye på seg selv. Det regjerer også en antakelse om at narsissisme øker rundt om i verden, spesielt blant unge mennesker, selv om det meste av psykologisk forskning ikke støtter den oppfatningen.

Narsissisme er best forstått på et spekter. Egenskapen er normalt fordelt i befolkningen, men de som er overdrevet opptatt av seg selv, har lite empati og utnytter andre til egen fordel, og dermed kvalifiserer for en type personlighetsforstyrrelse i det narsissistiske spekteret, regner man med er rundt 0,6 % av den norske befolkningen.

I dagens episode skal jeg dykke ned i narsissisme og basere meg på boken til  Craig Malkin fra 2015 som heter Rethinking Narcissism. Den gir noen interessante perspektiver på det vi vanligvis forstår som arroganse eller forfengelighet. Boken plasserer narsissisme både historisk og kulturelt, og forklarer spekteret av narsissisme og dets forskjellige former. Boken gir også nyttige strategier for å gjenkjenne og håndtere narsissistene du kanskje kjenner. Å være overdrevet selvopptatt er selvfølgelig ikke en modus hvor man skaper den beste kontakten med andre mennesker og lever et optimalt sosialt og sivilisert liv, men å mangle tro på seg selv, og i verste fall ikke like eller «elske» seg selv over hodet, er også en uhyre vanskelig posisjon. Dermed er det nok best å elske seg selv sånne pass.

Som sagt tenker vi stort sett på narsissisme som et negativt begrep, men mangel på narsissisme er også problematisk. Det kjedelige og vanligste svaret på de fleste psykologiske spørsmål er altså at en god balanse trolig borger for det beste livet. På en skala fra 0 til 10, vil de som ligger på midten mellom 4 og 6, trolig ha det best. De er fornøyde med seg selv, tror på seg selv og har dermed initiativ til å foredle sine egenskaper og føle seg spesielle nok til å delta aktivt i møte med andre, men de er ikke så opptatt av egen fortreffelighet at de mangler evnen til å se, inkludere og regne med andre mennesker. De liker seg selv og de liker andre.

Mennesker som skårer noe høyere kan oppfattes som svært sjarmerende, spesielt ved det første møtet, men fremstår til slutt som forfengelige. Slike individer kan ha vanskelige eller stressende personlige relasjoner, men fortsatt ha en grunnleggende sunn personlighet. De som ligger litt under midten på denne skalaen, har ofte lav selvtillit og lite tro på egen verdi, noe som også forkludrer både livsprosjekter og relasjoner til andre mennesker.

Dette er tema for denne episoden her på SinnSyn. Er du blant de som synes tematikken er interessant, og gjerne vil høre mer, har jeg laget en episode til om narsissisme på min Patreon-konto. På Patreon kan du abonnere på SinnSyns mentale treningsstudio, og som abonnent av SinnSyn får du tilgang til masse ekstra episoder av SinnSyn, bøkene mine som lydbøker, meditasjonsveiledning, masse videoforedrag og mye mer. Hvis du melder deg inn nå for å dykke videre ned i narsissismens psykologi, kan du bla deg frem i premium-katalogen på Patreon og finne episode #72 – Elsk deg selv sånn passe. Eller du kan se min miniserie i tre deler (et videoforedrag) som jeg rett og slett bare har kalt «narsissisme». Takk for at du hører på SinnSyn, og velkommen til mer SinnSyn på Patreon. Nå skal vi inn i narsissismen skjøre landskap.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here