Familier som unngår følelser

Følelser som ikke kommer til uttrykk i språk, relasjon og kommunikasjon, kommer gjerne til uttrykk på andre måter eller som symptomer. Hva skjer med familier som gir lite plass til følelser?

Det kan tenkes at følelser som ikke kommer til uttrykk i språk, relasjon og kommunikasjon, kommer til uttrykk på andre måter. Barn som opplever emosjonelle vanskeligheter har ikke alltid et stort repertoar av ord og innsikt i følelsenes funksjon og psykologi, og dermed blir smerten ofte til vondt i magen eller hodet. Det betyr ikke at de fabulerer magesmerter som et uttrykk for noe annet, men at smerten rent faktisk kommer til uttrykk i magen. Familier som i liten grad snakker om følelser, risikerer at familiemedlemmene brenner inne med emosjonelle spenninger som gradvis blir anstrengende å leve med. Etter hvert vil de undertrykte følelsene finne sin utvei i ett eller annet symptom. I videoen snakker jeg mer om hvordan perfeksjonisme, overdreven renslighet, utagering, alkoholisme og andre symptomer kan være et uttrykk for dårlig følelsesmessig kommunikasjon i familiesystemet.

 

 

På webpsykologen har vi en egen side som er lagt opp som en slags ”selvhjelpstest” i forhold til en del av de vanligste problemene som kan oppstå i familier. Testen forsøker å gi et bredere innblikk i familiens psykologi, samt noen tips til hvordan man kan skape endringer i relasjon til sine nærmeste.  

 

 

 

Psykologspesialist
Sondre Risholm Liverød
WebPsykologen.no

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here