Hvordan være en god støttespiller?

Hvordan forholder vi oss til mennesker som har det psykisk vanskelig? Skal vi forsøke å anspore dem til å "tenke positivt" og "føle annerledes", eller skal vi våge å utforske de vanskelige følelsene?

I denne videoen snakker psykologspesialist Sondre Risholm Liverød fra WebPsykologen om menneskets evne til å tåle, forstå og uttrykke følelser. I møte med mennesker som er i krise eller har det vanskelig, ønsker vi ofte å ”hjelpe dem” til følelser av mer ”lystbetont karakter”. Som venne eller partner tenderer vi til å si ting som ”Ikke tenk sånn,” ”Nei, det trenger du ikke å føle på” og lignende som ansporer mennesker til å endre sin sinnsstemning. Av og til er det helt riktig, men av og til kan det hende at den virkelig gode hjelperen er den som våger, tåler og lar den andres følelser få lov til å bli synlig, uten at man umiddelbart avfeier det vonde med oppmuntrende kommentarer. Av og til er det faktisk sånn at mennesker får det best dersom vi våger å ”stå i følelsene” sammen med dem (eller ved siden av). Hvis vi er alt for raske til å avfeie den andres smerte, risikerer vi å undergrave deres opplevelse, samtidig som vi indirekte bekrefter at dette er så vondt og vanskelig at det er best vi ser en annen vei. Noen ganger forstår vi psykisk sunnhet som evnen til å tåle, forstå og uttrykke sine følelser på en ganske åpen måte, men det krever mye ”følelsesmessig mot” fra personen selv og den som befinner seg i rollen som støttespiller. I videoen snakker jeg om gode egenskaper i hjelperollen.

 

 

Relatert artikkel

 

hjelperollenGode egenskaper i hjelperollen

Noen mennesker utstråler en godhet og positiv kraft som gjør dem til fantastiske medmennesker. Hvilke egenskaper har disse personene? Kan man lære det? Siegel mener det handler om ”mindsight”.

 

 

Av psykologspesialist
Sondre Risholm Liverød
WebPsykologen.no

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.