#102 – Så mye hadde jeg

«Så mye hadde jeg» er antagelig Marsteins mest tilgjengelige roman til nå, et intenst borende familiedrama over nærmere fem tiår. Det har blitt en oppslukende leseopplevelse som ikke viker unna vanskelige, betente spørsmål, med en hovedperson som både fremkaller sympati og irritasjon.»

Jeg har lest romanen «Så mye hadde jeg» av Trude Marstein. Det er den beste romanen jeg har lest på mange år. Som forfatter har Trude et uhyre skarpt blikk for alle de små, men betydningsfulle tingene som oppstår rett foran nesen på oss hele tiden, uten at vi legger merke til det. Trude Marstein lodder dybden i levd liv på samme måte som en vinkjenner beskriver alle nyansene i god vin. Denne boken er et gigantisk maleri av Monika fra hun er 13 til 57 år. Sjelden har en roman satt så dype spor i meg, og den er både kritikerrost og prisbelønnet. Jeg var så heldig at jeg skulle lese boken med den hensikt å snakke med forfatteren på et arrangement som heter «Fakta om Fiksjon». Jeg ble invitert av Irene Gressli Haugen som leder norsk forfattersentrum på Sørlandet. Arrangementet gikk av stabelen 5. februar 2019 på Teateret i Kristiansand til full sal. Mange kom for å kjøpe billett, men måtte snu i døra. I dagens episode skal du få være med til teateret og høre samtalen jeg hadde med Trude Marstein og Irene Gressli Haugen som ordstyrer. Jeg anbefaler å lese boken, men det er ikke nødvendig for å få noe ut av denne samtalen. Boken er utgangspunkter for samtalen, men vi skal snakke om mennesker, relasjoner og vanskeligheter ved levd liv, noe de fleste kan kjenne seg igjen i.

Boken til Trude Marstein handler om Monika, og vi følger henne fra hun er 13 til hun er godt voksen. Hun lever ganske intenst, impulsivt og involverer seg i mange forhold på jakt etter tilhørighet og betydning, uten vilje til å oppgi frihet, og hele tiden uten å finne akkurat det hun leter etter, eller, hun finner mye, men blir tilsynelatende aldri helt tilfreds. Det er som om hun alltid er på jakt etter noe nytt, og da går glipp av kvaliteten ved det hun har. Tittelen på vår samtale var i tråd med dette: «Det moderne begjær etter alt».

Forholdene til hovedpersonen, Monika, er mange og ender ofte i utroskap. Roar, Tollef, Øystein, Geir, Trond Henrik og Lars. Med Geir får Monika datteren Maiken, men også det forholdet tar slutt, og Maiken blir noko en utfordrende relasjon for Monika. Ved romanens ende er Monika en middelaldrende kvinne i slutten av femtiårene. Foreldrene er døde, datteren er voksen. Hva slags liv har hun levd? Hva sitter hun igjen med? Et sted i romanen oppsummerer Monika det slik: «Alt jeg hadde. Kunne jeg miste det? Ja, det var mulig. Men var jeg redd for det? Definitivt, men da sto redselen og lidenskapen og stanget mot hverandre.»

Velkommen til SinnSyn og fakta om fiksjon. I dag skal du få møte en av Norges desidert beste forfattere. Etter å ha lest den siste boken hennes, “så mye hadde jeg”, og møtt henne til samtale på teateret i Kristiansand, så skjønner jeg godt at hun rangeres på et absolutt elitenivå som skjønnlitterær forfatter. Jeg gledet meg virkelig til denne samtalen, og jeg ble ikke skuffet. 

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here