#110 – Syndebukken og følelsesmessig manipulering

Noen følelser er tunge og bære, og slike følelser fanges opp av menneskets psykiske forsvarsmekanismer. Noen ganger legger vi ubehagelige følelser over på andre, og det forstyrrer relasjoner og fungerer som roten til mange mellommenneskelig konflikter.

I dagens episode skal vi til andre del av samtalen jeg hadde med Arendal kommune på Bystranda Hotell i Kristiansand i desember 2018. Vi snakket mye om evnen til å forstå og reagere hensiktsmessig på alt det som foregår i underteksten i vårt eget “psykologiske liv” og alt det som utspiller seg i møte mellom mennesker. I denne sammenheng er følelser et sentralt tema, og ikke minst det fenomenet som kanskje kan kalles for følelsesmessig manipulering, eller følelsesmessig utpressing som jeg kalte det i episode 65 på SinnSyn. Nok en gang er dette en episode som springer litt hit og dit rent tematisk sett, men en vesentlig del av samtalen på Bystranda dreide seg om forståelse av følelser og det faktum at vi av og til opplever oss følelsesmessig presset til å gjøre noe som egentlig byr oss imot.

Ofte handler dette om en type primitiv forsvarsmekanisme som kalles projeksjon. Det vil si at mennesker ikke makter å bære egne følelser på egne skuldre, og dermed iscenesetter en situasjon hvor andre mennesker får overført følelsene på sine skuldre. Det høres kanskje litt merkelig ut, men det forekommer mellom mennesker hele tiden. Et eksempel på dette kan være dynamikken som skjuler seg i de «psykologiske kulissene» hos mennesker som plutselig befinner seg i rollen som syndebukk. Syndebukkens psykologi er et interessant fenomen som vi kan lære mye av å forstå på en dypere måte. Jeg skal ikke behandle dette tema til bunns i dag, men ta med noen tanker fra familiepsykologien.

I noen familier hender det at én person blir bærer av alle familiens problemer. Det er som om familien har funnet en knagg for alle ubehageligheter, og personen fanges i rollen som syndebukk. Det kan du få vite mer om i dagens episode av SinnSyn som altså heter: “Syndebukken og følelsesmessig manipulering”.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here