#131 – Gode og dårlige relasjoner

Hva skal vi gjøre med relasjoner som bare tapper oss for energi? Skal vi gjøre det slutt med vedkommende, eller oppføre oss unnvikende helt til forholdet ebber ut? Her er det mange ting å tenke over. Velkommen til en ny episode av SinnSyn!

9. mars 2019 snakket jeg med journalist i VG, Christine Guldbrandsen. I forkant av samtalen hadde hun sendt meg en mail med følgende forespørsel:

«Hei og god tirsdag!

Jeg lager en større reportasje til VG om nære relasjoner, mer spesifikt er det krevende, nære relasjoner man bruker mye tid og krefter på – uten å få noe igjen for det. Det kan være nye eller gamle venner, eller bror/søster/forelder som legger beslag på tiden og suger en tom for krefter.

I den forbindelse lurer jeg på endel ting, og lurte på om du hadde mulighet for å svare på noen spørsmål? Kunne det passet at jeg ringte deg en av de nærmeste dagene når du har tid?

I så fall lurer jeg på følgende:

1. Er det en vanlig problemstilling å ha en venn eller et familiemedlem som egentlig ikke er «bra» for en? 

2. Hva kjennetegner et slikt forhold som ikke er «bra»? Og når kan man selv forstå at det har blitt mer enn «ikke bra», altså at relasjon er blitt så destruktiv at man bør komme seg ut og bort fra den?  

3. Bør man gjøre det «slutt» med  vedkommende og forteller at han eller hun ikke er «bra» for en, og at man derfor må avslutte relasjonen?  Er det viktig for egen mentale helse? Eller kan man heller bare unngå personen og være så ullen at relasjonen svinner hen av seg selv over tid? Hva er dine råd – og hvorfor?

På forhånd tusen takk for all hjelp!»

Dagen etter har jeg Christine på tråden, og vi snakker om relasjoner. Denne samtalen skal du få høre i andre del av dagens episode. I første del skal jeg tilbake til John Gottman. Han regnes som en av verdens mest ledende eksperter på parforhold, jeg skal innlede med en oppsummering av Gottmans viktigste poeng, og noe som minner mest om en slags oppskrift på et godt parforhold. I siste del snakker vi ikke så mye om gode relasjoner, men snarere om de relasjonene som på en eller annen måte tapper oss for krefter.

Uansett hvordan man vrir og vender på det, er evnen til å opprette og opprettholde gode relasjoner noe de fleste av oss kan bli bedre på. Noen kaller det emosjonell intelligens, andre kaller det sosial intelligens, og det handler om våre medmenneskelige egenskaper. Mange foreslår at evnen til å lytte, ha medfølelse, empati og interesse for andre, er noe man kan trene opp. Mental trening av denne typen kan man gjøre på mange måter, men det vanligste er kanskje introspeksjon, selvobservasjon og evnen til å kaste et granskende blikk på seg selv, noe jeg har snakket om i mange tidligere episoder. En annen effektiv strategi for økt empati og mental balanse, er ulike former for meditasjon og mindfulness, noe jeg også har snakket om i mange tidligere episoder.

I denne episoden skal jeg snakke med Christine Guldbrandsen fra VG om de destruktive relasjonene. Hvordan skal vi egentlig forstå og forholde oss til mennesker som drenerer oss for vitalitet og krefter, men som vi likevel har en eller annen forpliktende relasjon til? Om vi finner et svar på dette spørsmålet, er jeg usikre på, men jeg tror vi klarte å reflektere litt over tematikken.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here