#135 – Det er innover vi må gå

I fraværet av ytre påbud om hva som er riktig å gjøre, får selvhjelpslitteraturen en fortrolig plass i stadig flere menneskers liv. Er det er god ting? Jeg tar debatten med Ole Jacob Madsen.

Jeg har vært på besøk hos Ole Jacob Madsen i Moss. Han er både psykolog, forsker og filosof, og han har skrevet tre interessante bøker som jeg gjerne ville diskutere med ham. I denne episoden skal jeg snakke med Ole Jacob om to bøker skrevet som en kritikk mot selvhjelp, selvutvikling og popularisering av psykologifaget. 

Både i sin første bok, «Den terapeutiske kultur», og oppfølgeren, «Det er innover vi må gå» utfordrer Ole Jacob Madsen psykologiens og selvhjelpsindustriens til tider vel positive selvbilde. I den siste utgivelsen retter Ole Jacob et kritisk blikk mot populære livsoppskrifter, og gransker selvhjelpskulturens ideologiske og moralske slagsider. Begreper som selvledelse, selvfølelse og selvkontroll blir satt under lupen, sammen med retningene nevrolingvistisk programmering, oppmerksomt nærvær (mindfulness) og kognitiv terapi. Ole Jacob sier at det er «innover vi må gå», men denne tittelen er ironisk. Jeg mener vel at det faktisk er innover vi må gå, og jeg mener det på ramme alvor. Med andre ord er jeg midt i skuddlinjen for det Ole Jacob kritiserer. Jeg har skrevet en bok om selvfølelse, og Ole Jacob vier et helt kapittel til kritikk av bøker om selvfølelse. Jeg gledet meg til å diskutere dette med Ole Jacob, som er en utrolig hyggelig og jovial person. Vi setter oss til rette på kontoret til Ole Jacob, han serverer kaffe og så diskuterer vi tematikken i nesten to timer uten tissepause. Jeg liker å snakke med Ole Jacob. Jeg innser at vi ser litt forskjellig på en del ting, men på en annen side er jeg tilbøyelig til å være enig i mye av det han sier. I dagens episode skal vi diskutere «Den terapeutiske kulturen» og «Det er innover vi må gå». I en senere episode skal vi konsentrerer oss om hans siste bok som heter «Generasjon prestasjon»

Denne episoden kan du enten høre i avspilleren øverst i artikkelen, eller se den i videoen under:

 

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here