#145 – Lev her og nå – Verdens viktigste klisjé

Når du tenker mye på alt som kan komme til å skje, eller alt som har skjedd på en måte du misliker, så er du fanget av en type tanker som gjør livet til en lang negativ krampetrekning. Evnen til å leve mer i "nuet", er den sikreste veien til et mer harmonisk liv.

Da har vi kommet til nok et tips som kanskje kan skape positive endringer i vårt mentale liv. Denne gangen er tipset relatert til mindfulness. Jeg har reklamert med korte episoder, men denne episoden er likevel ikke så kort. Det er fordi jeg har lagt til et segment etter det innledende tipsen som ligner et foredrag jeg har postet for noen år siden. De som mener at de har fulgt SinnSyn lenge og hørt meg snakke om mindfulness tidligere, kan stoppe avspillingen etter første segment, mens de som ikke har hørt mine foredrag om mindfulness før, eller tenker at det kan være greit med litt repetisjon, kan altså få mulighet til mer om mindfulness i andre segment.

I korte trekk skal dagens tips handle om det jeg kaller for verdens viktigste klisje, nemlig at man bør tilstrebe å leve her og nå. De fleste av oss er mestere i den nevrotiske kunsten det er å bekymre seg for mange ting på én gang. Vi lar fremtidige bekymringer og tidligere problemer få lov til å dominere her-og-nå, og slik kan vi forpeste ethvert øyeblikk.

Her kan du lese hele artikkelen:Lev her og nå – Verdens viktigste klisjé

Hvordan kan jeg leve her-og-nå?

Selv om du lærer deg å leve i nuet og utvikler dine evner til oppmerksomt nærvær, betyr ikke det at du skal slutte å planlegge. Det betyr bare at du kan leve livet på et bakteppe av ”fred og ro”. Mindfulness meditasjon er så vidt jeg vet blant de beste og mest anerkjente metodene for å leve mer i ”nuet”, og dette er noe du kan gjøre når som helst. Det handler bare om å stoppe opp og legge merke til det som er akkurat nå. 

Personlig mediterer jeg på kvelden, og jeg følger appen til Sam Harris som heter Waking up. Det er mange gode apper på markedet, men jeg har ikke testet dem selv. For meg er Sam Harris den riktige meditasjonsveilederen, og dermed har jeg ikke søkt videre etter at jeg fant hans innfallsvinkel til meditasjon.

Dagens tips er ikke så veldig originalt, men viktig. Meditasjon kan virkelig skape dramatiske forandringer i livet. Mange mennesker har erfaringer med dette, og den siste jeg hørte, som snakket varmt om meditasjon, var David Lynch (før øvrig en multikunstner som har interessert meg mye helt siden jeg så Twin Peaks i barndommen). David Lynch begynte å meditere i 1973, og han forklarer hvordan det forandret livet hans. Før dette hadde han problemer med sinne og raseri, noe som gikk ut over hans nærmeste. Etter at han begynte å meditere, ble det mer rom mellom følelsene og handlingene. Gradvis får han et «løsere» og mer fleksibelt forhold til både tanker og følelser. Fornærmelser eller andres innvendinger ble ikke overveldende for ham. Kritikk ble mottatt på en mer konstruktiv måte. Han ble mer lekent orientert til sitt indre liv: Tanker og følelser ble ikke så absolutte. Hans indre liv gikk fra å være hardt og alvrorstungt til noe mykere og langt mer romslig. Han gikk fra å ha en psyke som lignet et pukkverk med skarpe kanter og farlige steiner, til et indre liv som lignet mer på en sandkasse. Dette er ikke slik han selv beskrev det, men slik jeg forstod ham, og det er noe av den samme opplevelsen jeg selv har hatt. 

Episodens tips er som følger: Praktiser meditasjon. Finn den teknikken som passer deg, og prioriter dette på samme måte som du eventuelt prioriterer fysisk aktivitet. Det er ikke noe som skaper store forandringer over natten, men på sikt gjør det deg atskillig sunnere (Først og fremst psykisk, men meditasjon gir også en rekke fysiske helsegevinster forbundet med redusert stress). Davis Lynch påstod at han var kvitt sitt raseriproblem etter tre uker med en halv times meditasjon hver dag. Først la han ikke merke til det selv, men kona begynte etterhvert å spørre etter den sinte mannen hun var vant til.

Meditasjon og serien med «tips til et rikere liv» er hentet ganske direkte fra minne to første bøker. I «Selvfølelsens psykologi» og «Jeg, meg selv og selvbildet» har jeg oppsummert en rekke av de mest fremtredende psykologiske teoriene og reflektert over hva de beste filosofene og psykologene har ment om å leve best mulig. I tillegg har jeg forsøkt å lage øvelser som skal forankre teoriene i praksis. Kjennskap til teoriene vil ikke nødvendigvis gjøre noen forandring i livet: De må også implementeres i praksis. Er du interessert i psykologi og filosofi på en mer avhendelig måte, håper jeg at du klikker deg inn på linken her og anskaffer deg èn eller flere av bøkene jeg har skrevet innenfor denne tematikken.

Sondre Risholm Liverød
Psykologspesialist
WebPsykologen.no og SinnSyn

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.