#149 – Ikke bry deg om bagateller

For mange av oss bryr oss for mye om ubetydelige ting. Vi bruker energi på irritasjon i situasjoner vi uansett ikke kan påvirke, noe fremskynder hjerteinfarkt og gjør livet surt.


En kort episode med et konkret tips: Ikke heng deg opp i bagateller. Som vanlig høres det ut som en banalitet og en klisjé, men la meg bruke 10 minutter på denne klisjeen. Kanskje kan jeg klare å gi dette tipset litt mer tyngde og gjennomslagskraft i ditt liv. 

Når vi henger oss opp i bagateller, overreagerer eller lar oss irritere av hendelser som egentlig er ubetydelige sett i et større perspektiv, så forpester vi verdifulle øyeblikk. Hvordan kan vi unngå å bry oss om bagateller?

Ikke heng deg opp i bagateller

Hver gang vi mottar dårlige nyheter, møter en vanskelig person, blir skuffet eller må stå til rette for urettferdig kritikk, har de fleste av oss helt bestemte reaksjonsmønstre som aktiveres av seg selv. Gjennom livet har vi utviklet noen måter å møte livet på når det ikke går vår vei. Noen håndterer utfordringer og vanskeligheter på en svært god måte, men mange av oss har en tendens til å overreagere, overdrive og bli veldig fokusert på negative aspekter ved livet. Noen dveler ved det som har skjedd i lang tid selv om det ikke vil påvirke situasjonen. Mange blir irriterte, frustrerte og lar de negative følelsene ta bolig i sinnet mye lenger enn strengt talt nødvendig.

Vi lu lese hele artikkelen som denne episoden baserer seg på, så finner du den her:

Ikke bry deg om bagateller

 

Av Sondre Risholm Liverød
Psykologspesialist
WebPsykologen.no og SinnSyn

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here