Torsdag 5. mars var jeg på Teateret i Kristiansand for å snakke med Erlend Waade. Han og jeg traff hverandre første gang i terapi ved poliklinikken for en del år siden. Jeg drev en psykoedukativ gruppe hvor Erlend dukket opp. Han slet med depresjoner. På det tidspunktet hadde han også vært innlagt ved døgnavsnittet som følge av dyp depresjon med psykotiske tilbøyeligheter. I dag er Erlend frisk, og vi har en viss kontakt fordi vi er interessert i mange av de samme spørsmålene. Han sitter i styret for Mental helse, og sammen arrangerte vi en kveld om depresjon og terapi. Det var terapeuten som skulle snakke med pasienten. I annonsen stod det følgende:
Det er duket for en åpen samtale mellom pasienten og terapeuten.
- Hva er egentlig psykoterapi?
- Hvordan fungerer det?
- Kan man bli frisk av samtaler, elle må man ha medisiner og elektrosjokkbehandling?
- Noen hevder at samtaleterapi kan ha skadelige bivirkninger. Kan det være risikabelt å gå i terapi?
I dagens samfunn er depresjon vanlig. Trolig får 15-25 prosent av alle kvinner og 7-12 prosent av alle menn en behandlingstrengende depresjon i løpet av livet. Hyppigheten av depresjoner har økt de siste tiårene. Hvordan forklarer vi dette? Helsenorge er bekymret for denne økningen, og pessimistene mener depresjon er vår tids svartedauen. Depresjon kan nemlig være dødelig, noe 600 selvmord i året vitner om. Selvmord dreper for øvrig flere enn krig.
Pasienten heter Erlend Waade – Han er 65 år, og har slitt med depresjoner mesteparten av livet sitt, men regner seg nå som forholdsvis frisk. Han har lang erfaring med ulike terapeuter/terapier og antidepressive medisiner. Han har vært innlagt på distriktpsykiatrisk senter og på lukket avdeling på psykiatrisk sykehus. Han har også gjennomgått elektrosjokkbehandling i forbindelse med depressiv psykose. Han sitter for tiden i styret for Mental Helse, Kristiansand og omegn, er uføretrygdet, men jobber mye frivillig bla som lærer i ungdomsskolen.
Sondre Risholm Liverød er psykologen. Han jobber til daglig som klinisk psykolog ved DPS Solvang, gruppeterapeutisk avdeling. Han er genuint interessert i terapiens potensiale og begrensninger.
Denne kvelden skal pasienten og terapeuten snakke om det terapeutiske møte. Det blir et møte mellom to menn der den eldste har befunnet seg ytterst på stupet, – og i tilværelsens ytterkant. Men som også har kommet seg vekk derfra; uten at han vet for hvor lenge. Den yngste er profesjonell psykolog, og han har møtt mange mennesker på «kanten av livet». Kanskje kan de lære noe av hverandre. Målet er å sette ord på noe som i alle fall berører de fleste av oss i en eller annen fasong.
Patreon
Som kanskje mange av dere har fått med seg, så har jeg opprettet en Patreon-konto. Patreon er et nettsted og en app hvor man kan velge å gi en liten sum i måneden til SinnSyn. Jeg har ikke tenkt til å bli rik, men podcasten er ganske kostnadskrevende for meg, både når det gjelder tidsbruk og alt fra teknisk bistand til abonnement på distribusjonsplattformer og lydtekniske tjenester. Med en liten månedlig støtte fra dere som finner verdi her på SinnSyn, tilsvarende prisen på en kopp kaffe eller to i måneden, så vil det hjelpe meg å fortsette prosjektet og dessuten prioritere det høyere. Jeg håper på bedre kvalitet og kvantitet på podcasten med deres hjelp. De som har det økonomisk vanskelig, skal ikke behøve å betale noen ting. De får ukentlige episoder fra SinnSyn akkurat slik som før. De av dere som kunne tenke dere å bidra, vil få et medlemskap på det jeg kaller SinnSyns Mentale helsestudio. Som medlemmer får dere mange fordeler. Allerede nå ligger det et titalls ekstra podcast-episoder som kun er tilgjengelig for medlemmer, og det kommer nytt materiale flere ganger i måneden. Jeg lager også månedlige øvelser som har til hensikt å stimulere og utvikle våre «mentale muskler». Én ting er å ha innsikt i seg selv, mens en annen ting er å bruke denne innsikten til å leve bedre. Vi er nødt til å implementere psykologisk teori og selvforståelse i eget liv dersom det skal ha noen faktisk verdi. Blir du medlem i SinnSyns helsestudio får du altså mye mer SinnSyn hver måned og du bidrar til å holde hjulene i gang på denne podcasten. Er du interessert i å lese mer om fordelene eller stifte medlemskap i klubben min, så man du gå inn på www.patreon.com/sinnsyn. Tusen hjertelig takk til dere som allerede er medlemmer i klubben. Det setter jeg utrolig stor pris på, og jeg ser nå en lysende fremtid for podcasten og mine muligheter for å bruke tid på dette. Det er jeg særdeles glad for ettersom jeg liker å produsere episoder her på SinnSyn. Selv lærer jeg mye og opplever prosessen som kreativ og meningsfull. Det er mye takket være dere som støtter podcasten via Patreon, så tusen hjertelig takk!