#166 – Depresjon Q&A

Depresjonen har mange ansikter. Vi forsker å svare på spørsmål om det psykologiske mørke som alltid er en truende mulighet i menneskesinnet.

Velkommen til andre del av arrangementet om to menn som snakker om depresjon og terapi på Teateret i Kristiansand.

I denne episoden er det lærer, kateket og psykisk helse entusiast Erlend Waade og meg selv som reflekterer over depresjonens vesen. Hva er depresjon? Hva er årsakene og hvordan kan det behandles? Spørsmålene er mange, og forhåpentligvis klarer vi å gi noen svar i denne spørsmålsrunden fra publikum. I episode 161 kan du høre første del av dette arrangementet, og i denne episoden har vi akkurat hatt en liten pause hvor publikum kan stille spørsmål via sms eller små lapper. Vi tilstreber å svare på så mange spørsmål som mulig. 

Erlend Waade har slitt med depresjoner hele livet, men nå er han frisk. Han og jeg møttes i behandling ved poliklinikken der jeg jobber. I ettertid har vi møttes ved arrangementer av denne typen fordi vi har felles interesser og Erlend sitter i styret for Mental helse.  Vi har altså hatt en liten pause og tatt imot en del spørsmål fra publikum. Nå skal vi forsøke å besvare dem. Folk lurer på om man som gruppeterapeut kan drive gruppeterapi med familien. Hva gjør man med en depresjon dersom man har forsøkt alt fra terapi til medisiner og elektrosjokk? Hvorfor er det så mye stigma rundt psykisk helse, eller er det ikke så mye stigma lengre? Det var mange spørsmål, og i dagens episode skal du få høre hva Erlend og jeg svarte.

Patreon

Som kanskje mange av dere har fått med seg, så har jeg opprettet en Patreon-konto. Patreon er et nettsted og en app hvor man kan velge å gi en liten sum i måneden til SinnSyn. Jeg har ikke tenkt til å bli rik, men podcasten er ganske kostnadskrevende for meg, både når det gjelder tidsbruk og alt fra teknisk bistand til abonnement på distribusjonsplattformer og lydtekniske tjenester. Med en liten månedlig støtte fra dere som finner verdi her på SinnSyn, tilsvarende prisen på en kopp kaffe eller to i måneden, så vil det hjelpe meg å fortsette prosjektet og dessuten prioritere det høyere. Jeg håper på bedre kvalitet og kvantitet på podcasten med deres hjelp. De som har det økonomisk vanskelig, skal ikke behøve å betale noen ting. De får ukentlige episoder fra SinnSyn akkurat slik som før. De av dere som kunne tenke dere å bidra, vil få et medlemskap på det jeg kaller SinnSyns Mentale helsestudio. Som medlemmer får dere mange fordeler. Allerede nå ligger det et titalls ekstra podcast-episoder som kun er tilgjengelig for medlemmer, og det kommer nytt materiale flere ganger i måneden. Jeg lager også månedlige øvelser som har til hensikt å stimulere og utvikle våre «mentale muskler». Én ting er å ha innsikt i seg selv, mens en annen ting er å bruke denne innsikten til å leve bedre. Vi er nødt til å implementere psykologisk teori og selvforståelse i eget liv dersom det skal ha noen faktisk verdi. Blir du medlem i SinnSyns helsestudio for du altså mye mer SinnSyn hver måned og du bidrar til å holde hjulene i gang på denne podcasten. Er du interessert i å lese mer om fordelene eller stifte medlemskap i klubben min, så man du gå inn på www.patreon.com/sinnsyn. Tusen hjertelig takk til dere som allerede er medlemmer i klubben. Det setter jeg utrolig stor pris på, og jeg ser nå en lysende fremtid for podcasten og mine muligheter for å bruke tid på dette. Det er jeg særdeles glad for ettersom jeg liker å produsere episoder her på SinnSyn. Selv lærer jeg mye og opplever prosessen som kreativ og meningsfull. Det er mye takket være dere som støtter podcasten via Patreon, så tusen hjertelig takk!

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here