#2 – Familiepsykologi og familiekonflikter

Det sies at man velger sine venner, men ikke sin familie. I en familie lever man tett på hverandre. Her kan det oppstå sterke følelser som sveiser familiemedlemmene sammen, eller skaper ganske store konflikter. Familieproblemer er tema i den andre episoden av WebPsykologens Podcast.

Denne episoden er hentet fra et foredrag jeg hold i Kristiansand i 2015. Tema er ulike konflikter og mellommenneskelige problemstillinger som ofte dukker opp i familien. Noen familier har en syndebukk som bærer alle familiens vanskeligheter på sine skuldre. Noen familier “feier alle følelser under teppet” og ender opp med psykiske spenninger som gir seg utslag i ulike symptomer. I en familie lever man tett på hverandre, og det er ofte overfor dem som står oss nærmest at vi føler mest og potensiale for gnisninger er høyest. Hvis du synes denne episoden er interessant, anbefaler jeg at du også tar en titt på artiklene og videoforedragene som er postet i kategorien Familie og samliv.

 

Bli Patreon-Supporter

I denne episoden vil du dessverre treffe en betalingsmur. I denne avspilleren finner du bare halvparten av episoden, men ikke fortvil, du kan høre resten av episoden med noen enkle grep. Hvis ikke du allerede vet hvordan, må du lese det følgende:

På SinnSyn har jeg følgende policy: Til enhver tid ligger det minimum 150 episoder tilgjengelig for alle. De eldste episodene blir etterhvert flyttet over på Patreon, men de blir også liggende som halverte episoder her på SinnSyn, og dette er en av de episodene som du kun får høre halvparten av. Det er heller ingen automatikk i at alle gamle episoder eksporteres til Patreon. Non eldre episoder anser jeg som såpass viktige for alle, at de blir liggende her på den åpne podcasten. Men hvis du vil ha tilgang til SinnSyn katalogens halverte episoder i sin fulle lengde, må du altså inn på www.patron.com/sinnsyn. På denne adressen har jeg etablert det jeg kaller et Mentalt treningsstudio, og der inne finner du alle episodene som mangler her på SinnSyn, og i tillegg får du masse ekstramateriale som kun er publisert på min Patreon-konto. På SinnSyns mentale treningsstudio finner du altså mange ekstra episoder av SinnSyn, du får tilgang på eksklusive videoopptak fra ulike eventer, og du kan høre meg lese mine egne bøker. På SinnSyns Patreon får du også tips om øvelser som har til hensikt å sette den psykologiske teorien inn i hverdagslivet. Etterhvert vil det også ligge hundrevis av lengre episoder på Patreon som kun finnes som korte innledninger her på den åpne podcasten. Hvis du vil ha tilgang til alt som foregår, har foregått og kommer til å foregå på SinnSyn og webpsykologen, må du altså skaffe deg et abonnement på mitt mentale treningsstudio.

Patreon er noe jeg startet for å kunne holde liv i podcasten og prioritere dette arbeidet. Patreon er en abonnementsløsning som baserer seg på en variant av «betal det du synes det er verdt»-filosofi. Jeg vet at de fleste forventer å få podcaster gratis, og jeg synes selv det er flott at mesteparten er gratis, men som podcaster (utenfor de store mediehusene) vet jeg hvor mye tid og krefter som går inn i prosjektet. Derfor er det fint med en løsning hvor dere som opplever at SinnSyn er verdifullt kan bidra med et selvvalgt beløp i måneden. Håpet mitt er at flere velger å støtte denne podcasten ved å tegne et abonnement på Patreon. Det trenger ikke å koste deg mer en en kaffekopp eller to i måneden, og hvis flere bidrar litt, kan jeg utvikle dette prosjektet videre og ha ressursene som trengs for å holdene hjulene i gang på podcasten. Det koster mye tid, krefter og økonomi å produsere og drifte SinnSyn, men jeg elsker å gjøre det. Hvis du finner verdi her på SinnSyn, og har mulighet til å støtte dette prosjektet med en beskjeden sum i måneden, setter jeg enormt stor pris på det. Hvis du velger å støtte SinnSyn, så håper jeg det er fordi du finner verdi i det du hører her hos meg. Som sagt er Patreon delvis en «betal det du synes det er verdt»-løsning. Noen har ikke økonomiske midler til å betale for dette, og derfor er minst 150 episoder tilgjengelig helt gratis. Abonnement på SinnSyns mentale helsestudio er for de som opplever at SinnSyn og WebPsykologen er såpass meningsfullt at de ønsker å bidra, og som takk for støtten, vil jeg gi deg som lytter høy prioritet, masse ekstramateriale og en gedigen takk! Håper å se deg som patron-supporter. En annen måte å støtte podcasten på, er å kjøpe bøkene mine om Selvfølelse, Selvbildet eller Psykologens Journal, og sistnevnte er som kjent min reise ned i min egen uro. Bøkene får du til best pris med gratis frakt og rask levering fra webpsykologen.no. Inne på min hjemmeside finner du link til WebPsykologens bokhandel.  Linken til SinnSyns Patreon konto finner du her.

En annen måte å støtte podcasten på, er å kjøpe merchandise fra SinnSyn. Er du en person som liker å tenke litt dypere, og ser på denne typen refleksjon og ettertanke som mental trening, mener jeg at man bør ha treningstøyet i orden. På et nettsted som heter Teespring har jeg min egen butikk hvor du kan få kjøpt SinnSyns kolleksjon av «mentalt treningstøy». Kolleksjonen heter «Alt du tenker og føler er feil», og hvis du skjønner hva det slagordet forsøker å formidle, må du nesten ha en skjorte som reflekterer denne innsikten. Sjekk ut mine T-skjorter og hoodies på Tespring. Linken finner du i showrotes eller på webpsykologen.no. Takk for følge og tak for støtten!

Tusen hjertelig takk for at du hører på SinnSyn! 

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here