#226 – Ensomhet, diagnoser og selvmord

Det er mulig å være ensom sammen med mennesker. Det er også mulig å være fremmed ovenfor seg selv. Isolasjon og ensomhet er ofte en vesentlig faktor ved selvmord.

Selvmord er alvorlig, men teamtikken veier så tungt at det nesten er umulig å håndtere den uten at man lener seg på galgenhumor. Jeg spiller inn denne episoden i kjølvannet av Ari Behns Selvmord. Han tok sitt eget liv 1. juledag 2019, og for mange preget det hele romjulen og begynnelsen av det nye året. Det gjorde også et sterkt inntrykk på meg, kanskje fordi jeg også hadde lest Inferno – Et skrekkinnjagende manus hvor Ari Behn allerede i 2018 varsler sitt selvmord i en bok som blir mørkere og mørkere for hver side man leser. Jeg fikk et inntrykk av en mann som gjorde depresjonen og selvmordet om til performance kunst, og det vakte en viss uro i meg. Særlig fordi jeg så at dette selvmordet fikk enormt mye oppmerksomhet, og gjerne oppmerksomhet av typen forståelse og gode ord, noe som nesten virket inspirerende på enkelte skjebner som allerede gikk rundt med suicidale tanker. Akkurat nå sitter jeg på jobb og skal møte flere mennesker på kanten av livet. Oppstyret rundt Ari Behn har på sett og vis aktivert lignende tanker i andre mennesker, og januar 2020 har virkelig vært preget av selvmordstanker for mennesker jeg har tett på meg her ved psykiatrisk poliklinikk. Jeg kan ikke huske at selvmordet har preget en januarmåned like mye som januar 2020, og noen av mine pasienter uttaler eksplisitt at det blant annet var den opplevde aksepten rundt Ari Behns selvmord som gjorde tankene om døden mer presserende. 

Dagens episode skal bli en kort refleksjon over ulike diagnoser vi assosierer til selvmord, samt noen betraktninger rundt den viktigste faktoren til at folk begår selvmord, nemlig ensomhet. Jula er en periode hvor dem som ikke har så mange relasjoner blir minnet på dette i stor skala. Jeg vet at folk som føler tilhørighet, har en flokk som venter på dem, et fellesskap som oppleves meningsfullt, sjelden tar sitt eget liv. Vi kan alle forebygge selvmord ved å ta kontakt, strekke ut en hånd, invitere inn eller møte et blikk. Dette må være den innledende oppfordringer til dagens episode. For de som eventuelt føler seg støtt av humorinnslag i en episode om selvmord, vil jeg beklage, men påstå at dette er et tema som alle bør vite noe om, og da må man kanskje formidle det med grep som gjør at det ikke blir for tungt.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here