Selvbildet handler om hvordan vi tenker om oss selv. Selvfølelse handler om hva vi føler for oss selv, og identiteten vår er det vi mener karakteriserer oss som menneske. Hva vi tenker og føler om oss selv er helt avgjørende for livskvalitet. Det påvirker hvordan vi lever livet og relaterer oss til andre. Jeg har skrevet to bøker om selvbildet og selvfølelse hvor jeg presentere deg for de viktigste psykologiske og filosofiske teoriene som sier noe om denne tematikken. Det er en tematikk jeg har jobbet med i 14 år ved psykiatrisk poliklinikk, og det er et tema jeg har jobbet med hos meg selv siden tenårene. Når denne episoden lanseres, håper jeg å ha en lydbok på trappene, eventuelt allerede utgitt. Lydboken skal oppsummere det som er viktigst å vite om selvbilde, selvfølelse og identitet. Til deg som har lest mine tidligere bøker, vil du kjenne igjen en del av hovedpoengene i lydboken. Til deg som ikke har lest de foregående bøkene, er dette ment som en litt kortere innføring til selvfølelsens og selvbildets psykologi. Men først og fremst skriver jeg manus til denne lydboken fordi jeg har mer på hjertet.
OBS: Denne lydboken er nå tilgjengelig på patreon.com/sinnsyn
Lydboken er forankret i anerkjente psykologiske teorier, og jeg forsøker å vise hvordan de forteller noe viktig om vår følelse for Selvet. Som de andre bøkene er den skrevet både for «fagfolk og folk flest». Jeg håper at helsearbeidere og terapeuter kan plukke opp tanker om hvordan man kan hjelpe pasienter med lav selvfølelse eller dårlig selvbilde. Jeg håper også at folk flest kan ha nytte og interesse av et dypdykk i vårt indre liv. Dersom vi forstår mer av forholdet mellom følelser, tanker, holdninger og psykiske forsvarsmekanismer, mener jeg at vi har et verdifullt verktøy for mentalt vedlikehold. Ingen av bøkene mine er skrevet spesielt for dem som har lav selvfølelse, men den er skrevet for alle som har en selvfølelse. Akkurat som fysisk trening ikke bare er for spesielt interesserte, men for alle som har en kropp de ønsker å vedlikeholde, er denne boken skrevet for alle som har et psykisk liv de ønsker å stimulere på en konstruktiv måte.
Som psykolog har jeg vært vitne til hundrevis av mennesker som har endret livet sitt. Mange av dem har endret seg fordi de ble oppmerksomme på sider ved seg selv de ikke var klar over. De begynte å interessere seg for alle de ubevisste kreftene som motiverer både tanker, følelser og handlinger. De fulgte Sigmund Freuds anbefaling: De gjorde det ubevisste bevisst.
Uansett hvordan man vrir og vender på det, så er alle våre vurderinger og alt vi opplever filtrert via vårt «psykologiske operativsystem». Ingen av oss ser verden slik den faktisk er. Vi er fanget og begrenset av vårt eget perspektiv. En uoversiktlig skog av holdninger, følelser, innskytelser og perspektiver ligger i skyggen av alt vi foretar oss. Slik er det, men spiller det noen rolle? De fleste psykologiske teorier vil kvittere med et ubetinget «ja» på dette spørsmålet. I dagens episode skal jeg tilbake til selvbilde, selvfølelse og identitet, og jeg skal nok en gang begrunne påstanden om at disposisjonene i vårt indre liv spiller en viktig rolle for nesten alt vi foretar oss i livet for øvrig.
Jeg var invitert til Rosfjord Hotell i Lyngdal for å snakke med Blindeforbundet om selvbilde. Det er fredag ettermiddag, 22. november 2019, og jeg var engasjert av Astrid Svendsen som er styremedlem i Vest-Agder fylkeslag for Norges Blindeforbund. Det var en særdeles hyggelig dame som hadde samlet 30 medlemmer til en langhelg i Lyngdal. Her skulle de ha fokus på psykisk helse, og mitt bidrag var et innlegg som selvbilde. Dagens episode blir ren repetisjon for de som har fulgt SinnSyn en stund. Etter en kort pause setter vi i gang med en dialog med publikum, og da dukket det opp noen temaer og tanker jeg ikke har tenkt på før. Denne delen av arrangementet kan du få med deg i neste episode her på SinnSyn. Denne episoden blir min oppvarming til en ny samtale om selvbildet, og jeg håper jo at jeg sier noe nytt også i dagens episode. Som sagt er jeg litt lei av å holde foredrag, da jeg synes det er vanskelig å fornye seg hele tiden. Jeg jobber alltid med fornyelse, men det skjer gradvis og noen ganger litt tregt. Imidlertid synes jeg det er uhyre stimulerende å snakke med folk om psykisk helse, og det er som regel i denne typen samtaler at det dukker opp nye spnennde tanker. Etter dagens oppvarmingsepisode setter vi altså selvbilde,selvfølelse og identitet under lupen på en mer «dialogisk» måte. Velkommen til en ny episode av SinnSyn, og hvis du lurer på hvor du kan anskaffe deg bøkene mine om selvfølelse og selvbilde, så kan jeg røpe at du får dem til best pris med gratis frakt og rask levering fra WebPsykologens egen bokhandel (linken til venstre).