En journalist fra VG, Andrea Schrøder Karlsen, ringer med noen spørsmål om gjerrige menn. Hun lurer på om de er mindre attraktive for kvinner, og det vet jeg strengt talt ikke så mye om, men jeg kan gjette med litt dra hjelp fra psykologisk teori. Jeg vil anta at gjerrige folk er mindre attraktive som partnere,, rett og slett fordi gjerrighet som regel er forankret i egosentriske tilbøyeligheter, og egosentrisme er på mange måter det motsatte av kjærlighet. I dagens episode skal su altså få høre en samtale om gjerrighet og parforhold. I etterkant har jeg undersøkt dette fenomenet ytterligere, og da kan jeg lese på flere useriøse sider at gjerrige menn gjør det dårlig på dating-fronten. DinSide.no skriver blant annet følgende:
Et irriterende fakta for mange ikke-så-veldig-rike menn er at til og med den mest umaterialistiske kvinne innrømmer at hun ikke liker gjerrige menn. Grunnene til dette kan overraske deg. Det har lite med selve pengene å gjøre – for kvinner representerer det dine karaktertrekk.
Givende personlighet
Du skjønner, damer følger med på hvordan en mann bruker penger – eller ikke gjør det. Pengebruken hans blir sett på som en direkte refleksjon av hvor sjenerøs og givende han er som person. For eksempel, en mann som snur på hver eneste krone og sjelden spanderer noe på kjæresten eller vennene sine, blir sett på som en som setter sin egen økonomi over alt annet.
Damer vil også gå ut fra at dette karaktertrekket gjelder for alle andre deler av mannen, blant annet hvor åpen han er om følelsene sine og hvor mye kjærlighet han er i stand til å gi.
Dette betyr ikke at damer sidestiller kjærlighet og penger, men at de blir mer tiltrukket av en mann som er givende både i ånd og finanser.
Jeg tror nok at disse betraktningene kan stemme. Det betyr ikke at man må ha mye penger for å skaffe seg en partner, men man må være raus, og rausheten må være ekte. Man må virkelig føle at man bryr seg genuint om den andre personen, og ønsker vedkommende vel, og det representerer i seg selv en raus holdning. Evnen til å bry seg om andre på en litt selvforglemmende måte tror jeg er en fasett ved kjærlighet, og den kan lett drukne i møte med gjerrige tilbøyeligheter.
Velkommen til en ny episode av SinnSyn, og velkommen til enda en prat om gjerrighetens psykologi. Hvis du blar tilbake i SinnSyn katalogen finner du flere episoder om både gjerrighet og egoisme, men nå skal det handle om gjerrighet i parforhold. Det er en formiddag i november 2020, og jeg sitter på kontoret og skal egentlig skrive journal, men så ringer VG, og jeg velger å slå av en prat med den hyggelige journalisten.
Vi du ha mer SinnSyn hver måned, kan du alltid melde deg inn på mitt mentale treningsstudio via patreon.com/sinnsyn. Som Patreon supporter bidrar du til å holde hula i gang her på podcasten, og som takk for din støtte får du tilgang til masse ekstra epiosder av SinnSyn, videomateriell, lydbøker og mye mer. Takk til alle dere som allerede er Patreon-supportere!
Utdrag fra artikkelen i VG
-Å være gjerrig kan ødelegge relasjonen din til en partner.
-Det kan selvfølgelig variere, men menn er ofte hakke mer gjerrige enn kvinner.
Han sier det er fordi kvinner er mer orientert mot relasjoner, og gode relasjoner bygger på raushet.
-Å skape gode relasjoner er det motsatte av grådighet.
Liverød forteller at som mange andre ting kan gjerrighet skape konflikt i et forhold. Holde tilbake penger og knipe igjen på bekostning av opplevelser og livslyst, kan være ødeleggende for et parforhold, men uforsvarlig bruk av penger hos en partner kan nok være like ødeleggende.
– Hvis din partner oppleves gjerrig men hensyn til økonomi, vil mange mistenke at den samme tendensen gjelder andre områder, og derfor holde seg unna. De fleste oppfatter nok gjerrighet som et negativt karaktertrekk.
Liverød mener at gjerrighet ofte forårsakes av usikkerhet og psykisk underskudd, noe som gjør at man er overdrevent opptatt av å ikke miste det man har, og ikke minst forsøke å tilkjempe seg noe mer.
– Et menneske i god psykisk balanse har lettere for å være raus, og trenger mindre fra omgivelsene. Motsatt vil underskudd føre til en mer egosentrisk modus hvor man forsøker å utligne opplevde mangler med å karre til seg ting fra andre eller spinke å spare på det man har.