#275 – Foreldrene og barna

Hvor langt er foreldre villig til å strekke seg for barna sine? Hvor mange etiske retningslinjer er de villig til å bryte?

Jeg ble kontaktet av journalist Inga Vinje Engvik rett før jul 2020. Hun skriver følgende i en mail:

Jeg skal skrive en artikkel om forholdet mellom foreldre og barn, med utgangspunkt i Arne Svingens bok “Min Sønn”. Boka tar opp temaer som hvor langt er egentlig foreldre villig til å gå for barna sine, selv om det er uetisk. 

Hun stiller et ganske intrikat spørsmål, og jeg tror at psykologien som vanlig blir entydige svar skyldig. Forholdet mellom foreldre og barn mediers blant annet av det man kaller tilknytningsteori. En trygg og stabil tilknytning regnes ofte som utgangspunktet for en solid og bærekraftig modningsprosess, mens ustabile eller fraværende omsorgspersoner sørger for en mer vaklende og skjør psykologisk profil. I et slikt lys kan man forestille seg at foreldre som prioriterer sine barn i første rekke, nesten uansett hva, i alle fall  agerer på en måte som gjør at barnet føler seg prioritert og ivaretatt. Hvis foreldre prioriterer andre hensyn før sine egne barn, selv om disse hensynene kan være moralsk prisverdige, kan man risikere at tilknytningen til egne barn svekkes. I dette spenningsfeltet oppstår det sannsynligvis en rekke moralfilosofiske spørsmål man kan diskutere i hundrevis av år, men Inga og jeg diskuterte dem bare i 45 minutter. Hvis du vil se videoversjonen av hele samtalen mellom Inga og meg, finner du den på Patreon under overskriften «foreldre og barn».

For dere som er nye her på SinnSyn, kan jeg kort informere om at Patreon er en side hvor du kan støtte podcasten med et selvvalgt beløp i måneden. Som takk for din støtte, får du et medlemskap på SinnSyns mentale treningsstudio. Det vil si at du får mye mer SinnSyn hver måned. Du får tilgang til mange eksklusive ekstra-episoder, du kan høre meg lese min egen bok «Selvfølelsens Psykologi», se en rekke videoeforedrag som ikke er publisert andre steder og du kan få en ny mental øvelse hver måned som har til hensikt å styrke «mentale muskler». Så snart du tegner et abonnement, vil du åpne alt ekstramateriale som tilhører ditt abonnement umiddelbart. Det vil si at du plutselig får mer enn 100 poster fra SinnSyn som åpenbarer seg i en egen app eller ved å legge inn din eksklusive feed i din favoritt podcast-spiller. Finner du verdi her på SinnSyn, har lyst og mulighet til å støtte prosjektet, og kan tenke deg mye mer materiale fra denne podcasten, så er patreon.com/sinnsyn stedet for deg. Tusen hjertelig takk til alle dere som allerede støtter meg på Patreon. Det er lyttere som dere som gjør det mulig for meg å lage nye episoder hver uke! Tusen hjertelig takk!

Vi har hatt epoker hvor foreldre og lærere var lite involvert i barnas sosiale liv, og den største trusselen barn opplevde var andre barn. I dag er både lærere og foreldre langt mer involverte, og noen ganger er det helt nødvendig og viktig, men av og til kan det grense mot overinvolvering. Noen ganger er foreldre så opptatt av barnas ve og vel at de løser alle konflikter som oppstår mellom barna på «foreldrenivå», og i verste fall frarøver vi barna den erfaringen det er å løse konflikter på egenhånd. Jeg har også hørt lærere si at de bruker enorme ressurser på megling mellom barn, konfliktløsning og involvering i sosialt drama på skolen, noe som kan gå på bekostning av undervisning i andre fag.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here