#282 – Hva gjør et godt vennskap?

Å kritisere andre er ikke den beste veien til gode relasjoner, men løgn for å skåne andres følelser er heller ikke så lurt. Hvordan manøvrere i vennskapets psykologi?


Den berømte piloten Bob Hoover var på vei hjem fra et flyshow i San Diego. Plutselig kutter begge motorene ut, og han befinner seg hundrevis av meter over bakken uten drivkraft. Takket være hans enorme talent som pilot og luftakrobat, klarte han å lande flyet. Det var to andre ombord på flyet, og de slapp unna med skrekken, men flymaskinen var ødelagt.

Årsaken til denne ulykken var at Hoover fløy et propellfly fra krigen, mens den ansvarlige teknikeren hadde fylt opp tanken med drivstoff for jetmotorer.

Da Hoover kom tilbake til flyplassen, etter å  ha landet flyet uten motorkraft, traff han på personen som hadde fylt flyet hans med feil drivstoff. Den unge mannen var på gråten og selvfølgelig svært fortvilet. Han fryktet av Hoover var sint, både fordi han hadde fått ødelagt et veteranfly og fordi han hadde vært i livsfare.

Historien er kjent fordi Hoover ikke ble sint, ikke reagerte med kjeft eller kritikk, men isteden insisterte Hoover på at den samme mekanikeren skulle klargjøre flyet han skulle bruker dagen etter. Han ville altså ha den samme mannen til å påse at neste flytur gikk uten problemer, selv om denne mannen hadde gjort en gedigen tabbe. Kanskje viste Hoover noe om teoriene til den kjente psykologiforskeren B.F. Skinner. For mange år siden fant han ut at både mennesker og dyr lærer mer og bedre dersom de belønnes for gode resultater enn dersom de får straff og reprimander for dårlig resultater. I etterkant er denne hypotesen bekreftet i mangfoldige studier. Kritikk er ikke veien å gå for å endre noens atferd, nettopp fordi mennesker ikke er driftet av logikk, men av følelser. Derfor vil ikke mennesker du kjefter på eller kritiserer egentlig høre etter på hva du sier. De vil kun føle at de er under angrep, og deres reaksjon vil være å trekke seg unna eller kjempe imot.

Denne vignetten er hentet fra boken til Dale Carnegie som heter «How to Win Friends av influence people». Det er en klassiker i selvhjelpssjangeren, og den er absolutt verdt å lese. Det er en ganske varm og vennlig bok om hvordan man skaper gode relasjoner. Det handler om vennskap og mulighetene for å ha et rikt sosialt nettverk.

Den første beskjeden til Dale Carnegie, er rett og slett at kritikk kan sørge for at du selv finner en viss tilfredsstillelse i å blåse ut din frustrasjon, men det endrer ikke noe, bortsett fra at du blir dårlig likt.

Boken beskriver en reke mennesker med suksess som har gjort det til et livsprinsipp å ikke kritisere andre. Blant annet er Benjamin Franklin kjent for å si at hemmeligheten bak hans suksess var å aldri snakke negativt om andre.

Å kritisere andre er lett, men det krever en viss karakter for å opptre mer  forståelsesfullt og tilgivende i møte med andres feil og tilkortkommenheter. Hvis du vil ha gode relasjoner, sørge for at du blir godt likt, er det et godt tips å tenke litt mer på hvorfor andre handler som de gjør, akseptere at de gjør feil og adoptere prinsippet til Franklin: Aldri kritiser andre mennesker.

I dagens episode skal jeg snakke om vennskap og relasjoner. Dette er et stort felt, og her er det mye å si. Dagens episode skraper litt i overflaten, men tematikken vil dukke opp igjen i senere episoder, både her på den åpne podcasten, og på patreon.com/sinnsyn hvor du kan tegne et abonnement for å få flere episoder og masse ekstramaterialet fra denne podcasten. Før jeg åpner for fri refleksjon rundt «vennskapets psykologi», skal jeg kort innom Big Bang Theory hvor Sheldon visstnok har funnet algoritmen for vennskap. Det er fascinerende når noen med autistiske trekk begynner å regne på hvordan man utvikler gode relasjoner. Kanskje er han inne på noe viktig.

Det siste segmentet i denne episoden er kun et kort utdrag fra en lengre refleksjonsrunde omkring vennskapets psykologi. Hva kjennetegner et godt vennskap? Hvordan blir man en god venn? Vennskap er noe av det viktigste vi har. Det kan fungere som bærebjelker som holder oss oppe når livet virker håpløst eller katastrofalt. Venner er våre livliner inn til livet, og det sørger for at ensomhet, meningsløshet og apati ikke får fotfeste i vårt åndelige maskineri. Imidlertid kan vennskap være vanskelig, og noen vennskap er mer belastende enn velgjørende. Noen vennskap er givende, mens andre er overfladiske. Noen vennskap er fortrolige, mens andre er praktiske. Det er mange måter å ha venner på, men vennskap krever en viss investering. Uten å investere i vennskap, blir avkastningen som regel ganske lunken. Hvordan vi skal forstå vennskap, og kanskje først og fremst de vennskapene som ikke fungerer helt optimalt? Vil du vite mer om denne tematikken, kan du høre hele foredraget i episode #35 på Patreon. Denne episoden heter rett og slett «vennskapets psykologi», og der forsøker jeg å gå litt mer i dybden enn denne kortere teaser episoden her fra den åpne podcasten. Hvis du bestemmer deg for å ta en titt på min Patreon-side, eller det jeg kaller mitt mentale helsestudio, vil du tillegg til episoden om «vennskapets psykologi» finne  nærmere hundre andre poster fra denne podcasten. Vil du har mer SinnSyn hver måned kan du altså gå til Patreon.com/sinnsyn. Her finner du masse eksklusivt materiale. Her er det flere episoder av SinnSyn, mentale øvelser, mye videomateriale og jeg leser bøkene mine, kapittel for kapittel, slik at Patreon til slutt huser lydbokversjonen av mine tre bøker. Hvis du finner verdi her på SinnSyn, vil ha mer SinnSyn hver måned, og har lyst til å støtte prosjektet, slik at jeg kan holde hjula i gang her på podcasten, er et abonnement på Patreon av stor betydning for denne podcsten. Du kan selv velge beløp per måned, og beløpet vil altså gi deg et medlemskap på mitt såkalte mentale treningsstudio. Jeg vil også benytte anledningen til å takke alle dere som allerede er Patreon supportere. Det er lyttere som dere som sørger for at lysene er på her inne på SinnSyn uke etter uke, måned etter måned, år etter år. Det er kostnadskrevende på mange måter å drive denne podcasten, men jeg elsker å gjøre det, og med støtte fra Patreon-lyttere kan jeg prioritere SinnSyn hver uke! Tusen takk for det!

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here