#287 – Motivasjon

Kanskje tror vi at engasjerte og motiverte mennesker er født sånn, men de fleste psykologiske teorier mener at vitalitet er noe man kan utvikle, og ikke noe man enten har eller ikke har.

Ambisjon betyr plan eller mål for noe. Man kan for eksempel ha store eller høye ambisjoner for karrieren sin, eller ha ambisjoner om å bli forfatter. En person som har ambisjoner, er ambisiøs. Det hender vi møter mennesker som brenner for noe. Det er noe vitalt og engasjerende ved denne typen mennesker. De bærer på en sterk motivasjon, og denne motivasjonen synes viktig for å leve et liv med retning og mening. Kanskje tror vi at disse menneskene er født sånn, men  de fleste studier og psykologiske teorier mener at dette er noe man kan utvikle, og ikke noe man enten har eller ikke har. Akkurat som kondis er noe man kan trene opp, er motivasjon en psykologisk egenskap som kan oppøves.

En ambisjon er rett og slett det man gjør når man velger å følge en bestemt retning i livet. Man søker mot noe større, ønsker å vokse, og vil gjennom erfaring, trening og standhaftighet nærme seg sine mål og ambisjoner. Uten ambisjoner er livet som et havarert skip som flyter målløst rundt på et uendelig hav. Med ambisjoner, kan man imidlertid sette en kurs for denne skuta, og vår psykologiske motor driftes vel av det som kalles  motivasjon.

Hva får deg til å stå opp om morgenen? Hv inspirerer deg til å leve livet? Med andre ord, hva motiverer deg? Motivasjon er altså den kraften vi har til å sette oss mål og nå dem. Det kan handle om alt fra små enkle hverdagslige ting til mer overordnede drømmer og mål for fremtiden. Alt vi gjør er motivert av noe, men hva som motiverer oss, ligger ofte utenfor vår bevissthet. Ofte vet vi ikke hva som motiverer oss, og noen ganger besitter vi en motivasjon med selvdestruktive tendenser. Å tenke litt mer på hva som egentlig motiverer oss, er helt klart under same prosjekt som jeg kaller SinnSyn. Det handler om å se på flere nyanser i det som ligger bak våre mål, ambisjoner og det som drifter eller ikke drifte livslyst. Mer innsikt i motivasjonens psykolog, kan kanskje hjelpe oss å sette en enda mer retningsgivende og vital kurs på den skuta som utgjør oss og vårt liv. Dagens episode skal altså handle om motivasjon, og jeg snakker med Daniel Osen som skriver bok om motivasjon. Daniel viste seg å være en særdeles hyggelig og interessant fyr. Han ville intervjue meg i lformobdelse med sin bok om motivasjon, og da drodlet vi i vei om dette tema i en halvannen times tid. Mye har du kanskje hør før, hvis du er en fast lytter av SinnSyn, men samtidig dukker det stadig opp noen nye innspill og tanker som i alle fall var interessant for meg om måten jeg forstår min egen motivasjon og livslyst på.

For den psykologisk interesserte

Er du mer interessert i mennesket indre liv, relasjoner og selvutvikling, håper jeg du klikker deg inn på min Patreon konto og bli supporter av SinnSyn og WebPsykologen. På den måten støtter du dette prosjektet, og som takk for støtten får du en del ekstramateriale. Du får flere eksklusive episoder av SinnSyn, mentale øvelser, videomateriell som ikke publiseres andre steder, og du kan høre meg lese og gjennomgå min første bok, Selvfølelsens Psykologi – Bedre selvfølelse ved å bruke hodet litt annerledes. Senere vil jeg også lese inn boken, Jeg, meg selv og selvbildet. Ved hjelp av en rekke psykologiske teorier forsøker jeg å lage et slags treningsprogram hvor man gjør øvelser som styrker selvbilde, selvfølelsen og mentale muskler. Er du blant de som finner verdi her på SinnSyn, og litt over middels interessert i psykologi og filosofi, så er medlemskap i SinnSynes mentale helsestudio kanskje noe for deg. Håper å se deg som Patreon-supporter. Du finner medlemskapet på www.patreon.com/sinnsyn.

 

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here