#328 Venner og uvenner

Gode venner gir oss bedre livskvalitet, bedre prognose ved alvorlig sykdom og et lengre liv. Hva vet vi om vennskapets psykologi?

Evnen til å sette seg i andres sko er en viktig menneskelig egenskap, men med venner tar vi det til neste nivå.

En gruppe ved University of Virginia studerte hjerneskanninger fra 22 forskjellige personer som ble satt i situasjoner hvor de måtte administrerer små elektriske støt til seg selv, en venn eller en fremmed.

Forskere oppdaget at hjerneaktiviteten til en person som selv står i fare (i dette tilfellet var faren at man snart ville få et elektrisk støt), versus den når en venn er i fare, i all vesentlighet er den samme. Vi har altså en lignende omtanke for venner som vi har for oss selv, mens dette endret seg når det kom til fremmede.

Det viser seg at det vi oppfatter som vårt eget «selv», kommer til å inkludere de menneskene vi står nær. Mennesker nær oss blir altså en del av oss selv, og det er ikke bare metafor eller poesi, det er veldig ekte. Bokstavelig talt er vi truet når en venn er truet, oppsummerer psykologiprofessor James Coan.

Mennesker kommer sammen for å utvikle seg. Vi er flokkdyr og tilpasset oss et liv i samhørighet med andre over tusenvis av år. Våre mål og ressurser deles med andre. Hvis noen truer en venn, truer de våre ressurser og mål, og dette er noe av det som binder oss sammen med andre.

Det viser seg også at venner er livsviktig. Med solide vennskap lever man lengre, er lykkeligere og har bedre prognose ved alvorlig sykdom. Svake sosiale bånd er tilsvarende skadelig for vår hele. Uten nær venner forringes både livskvalitet og livslengde.

Dagens episode skal dykke ned i det relasjonene landskapet. Jeg skal se på ulike typer vennskap og hva som binder dem sammen. Jeg skal også undersøke parforhold. Gode parforhold er types sett forankre i gode vennskap, og da er det nok en gang interessant å utforske grunnsteinene i gode vennskap. Velkommen til en vennskapelig episode av SinnSyn.

Avslutning

Hvordan vi omgås venner er altså blant de viktigste faktorene i et (psykisk) helseperspektiv. De fleste av oss vet at vennskap er viktig, men det er ikke sikkert vi vet akkurat hvorfor det er så viktig. Hundrevis av artikler i velrenommerte tidsskrifter kan begrunne relasjonens avgjørende plass i menneskelivet.

I løpet av livet vil vi i gjennomsnitt få 396 venner, men kun 1 av 12 vennskap er langvarige. Hvis vi ikke har noen venner, viser det seg at det er svært helseskadelig. Det er faktisk skadeligere å være uten venner enn det er å røyke eller være overvektig.

En studie fra 2004, publisert i American Social Review, kan fortelle oss at det gjennomsnittlige antallet fortrolige relasjoner mellom venner er redusert med en tredjedel i løpet av de siste 20 årene. Det er en gammel studie, men tredende har dessverre fortsatt. I dag lever vi med enda færre fortrolige vennskap enn noensinne. I samme periode viser det seg at antall mennesker som ikke har noen fortrolige vennskap har doblet seg.

En annen interessant studie kan fortelle at mennesker som får alvorlige somatiske diagnoser, har bedre prognoser dersom de har et solid sosialt nettverk. I følge en studie som er gjennomført over 10 år ved Senter for alderdom ved Flinders Universitet viser at mennesker over 70 år med mange gode venner lever 22 % lengre enn de som har færre venner og svakere sosiale bånd. Dette er altså viktig, og dersom du vil høre mer om vennskapets psykologi og hvordan man tilstreber sterkere bånd i eget liv, tar jeg tematikken videre i episode #35 på Patreon. Episoden heter rett tog slett «Vennskapets psykologi». Dersom du velger å følge denne linken i shownotes til min patreon-konto, har du også mye annet i vente. På min Patreon-side finner du over hundre andre poster fra denne podcasten. Her er det nærmere 50 ekstra-episoder av SinnSyn, et tyvetalls episoder med mentale øvelser, mye videomateriale og jeg leser bøkene mine, kapittel for kapittel, slik at Patreon til slutt huser lydbokversjonen av mine tre bøker. Hvis du finner verdi her på SinnSyn, vil ha mer SinnSyn hver måned, og har lyst til å støtte prosjektet, slik at jeg kan holde hjula i gang her på podcasten, er et abonnement på Patreon av stor betydning for dette prosjektet. Du kan selv velge beløp per måned, og beløpet vil altså gi deg et medlemskap på mitt såkalte mentale treningsstudio. Jeg vil også nevne at et slikt abonnement kan avsluttes når som helst med et par tastetrykk. Jeg vil også benytte anledningen til å takke alle dere som allerede er Patreon supportere. Det er lyttere som dere som sørger for at lysene er på her inne på SinnSyn uke etter uke, måned etter måned, år etter år. Det er kostnadskrevende og tidskrevende å drive denne podcasten, men jeg elsker å gjøre det, og med støtte fra Patreon-lyttere kan jeg prioritere SinnSyn hver uke! Tusen takk for det!

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.