#335 – Hjernen og selvbildet

Kan det hende at hjernen har skjulte kapasiteter som kan forbedre livet vårt dramatisk? Kan det tenkes at vi bruker hodet på en måte som ikke gir oss den beste livskvaliteten?

Jeg har spekulert over hjernens skjulte kapasiteter og forholdet mellom den høyre og den venstre hjernehalvdelen i flere tidligere episoder her på SinnSyn. Blant annet har jeg et lengre foredrag om dette på SinnSyns Patreon side hvor du kan finne dette i episode #42 som rett og slett heter «Venstre og høyre hjernehalvdel». I dag skal jeg krabbe ned i dette kaninhullet nok en gang. Hjernen er delt på midten, og det sies at den venstre siden er verbal, logisk, analytisk og kanskje lit A4-aktig, mens den høre delen er mer kreativ, intuitiv og spirituell. Hvis Gud finnes, er det i den høyre hjernehalvdelen vi eventuelt får kontakt med høyere makter, men for de fleste av oss er ikke denne typen opplevelser tilgjengelig, og noen mener det er fordi vi er mer eller mindre fanget i den venstre hemisfæren i et vestlig samfunn som verdsetter logikk, forutsigbarhet, forståelse og rasjonalitet, hvorpå de mer mystiske sidene ved mennesket undergraves. Hadde vi hatt en litt større åpning til opplevelser i regi av den høyre hemisfæren, kan det tenkes at kontakten til det spirituelle hadde blitt mer tilgjengelig.

I tillegg har jeg en hypotese som hevder at det vi kaller selvbildet er noe som ligger forankret i den venstre hemisfæren. Det er via språket og kategoriseringer vi forstår oss selv og verden, og dersom vi har noen litt snevre kategorier knyttet til vår egen kompetanse og verdi, er det lett å tolke mye av det vi gjør inn i en forståelsesramme hvor vi for eksempel tolker oss selv som mindreverdige. Hvis du har en kritisk indre stemme, holder den hus i den venstre hemisfæren, og den kan overkjøre alle opplevelser vi har, både fra venstre og høyre, og i så fall er hjernen din verste fiende. Hvordan skal vi forstå dette? Hvordan fungerer egentlig hjernen i ulike moduser fra høyre til venstre, og hva kan vi gjøre for å dempe innflytelsen til den «venstrelateraliserte» kritikeren mange av oss går med som et evinnelig kommentatorspor til vårt eget liv?

Patreon

Hvis du finner verdi her på SinnSyn, vil ha mer SinnSyn hver måned, og har lyst til å støtte prosjektet, slik at jeg kan holde hjula i gang her på podcasten, er et abonnement på Patreon av stor betydning for dette prosjektet. Du kan selv velge beløp per måned, og beløpet vil altså gi deg et medlemskap på mitt såkalte mentale treningsstudio. Jeg vil også nevne at et slikt abonnement kan avsluttes når som helst med et par tastetrykk. Jeg vil også benytte anledningen til å takke alle dere som allerede er Patreon supportere. Det er lyttere som dere som sørger for at lysene er på her inne på SinnSyn uke etter uke, måned etter måned, år etter år. Det er kostnadskrevende og tidskrevende å drive denne podcasten, men jeg elsker å gjøre det, og med støtte fra Patreon-lyttere kan jeg prioritere SinnSyn hver uke! Tusen takk for det!

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.