#341 – Er mannen i krise?

Menn har mindre trening og tradisjon for å snakke om problemer, noe som gjør dem mer sårbare for en rekke sykdommer.

I episode 47 på min patreon-side snakket jeg mye om mannens helse. Menn ligger dårlig an hva angår både fysisk og psykisk helse. Menn dør hyppigere av omtrent alle sykdommer som finnes sammenlignet med kvinner. Hva er det med menn som gjør at de har en kortere levealder og dør oftere i ung alder? Blant annet klatrer de opp i stiger og faller ned oftere enn kvinner, men det er langt i fra hele forklaringen. Jeg skal tilbake til mannens helse i denne episoden av SinnSyn.

Jeg vil begynne episoden med tre gode råd fra mannsforsker og psykolog Svend Aage Madsen. Hvis du har unge gutter i huset, er det noen symptomer du bør se etter, og noen ting du bør gjøre dersom disse symptomene dukker opp.

Isolering på rommet, unnvikende oppførsel og overfladiske svar – Dette er hverdagslige fenomener for mange foreldre som har en tenåringsgutt. Og selv om guttene dine gir uttrykk for noe annet enn behovet for hjelp – så er det langt fra tilfelle. Men i følge Svend Aage Madsen har denne oppførselen en naturlig forklaring.

– Gutter har vanskelig for å uttrykke sine følelser fordi de, i motsetning til jentene, ikke er oppdratt til å snakke om det.

Så det er ukjent terreng for unge tenåringsgutter å be om hjelp når livet er utfordrende. Men det betyr ikke at han ikke trenger deg.

– Tenårene er en tid fylt med utfordringer og problemer. Og på den ene siden ønsker sønnen din å løsrive seg fra din trygge favn, samtidig som han har et voksende behov for å bli sett og lyttet til – spesielt av deg.

Et kulturelt problem

Svend Aage Madsen mener det er et generelt problem for spesielt det mannlige kjønn å være følsom og åpen når livet utfordrer:

I vår kultur er det ikke kutyme å uttrykke følelsene dine hvis du har et Y-kromosom. Samtidig mangler mange guttene et språk for problemer av mer emosjonell karakter. De blir ikke oppdratt til å snakke om følelser. Og derfor foretrekker de å skjule det for omverdenen.

Gode ​​råd for deg som forelder

Svend Aage Madsen har tre gode tips om hvordan du best kan hjelpe tenåringsgutten din gjennom den utfordrende tiden:

1. Forstå gutten din og utfordringene hans. Vær åpen og nysgjerrig på verden han er i. Husk at tiden er annerledes enn da du var ung.

2. Det er fint å ha et lekent forhold med humor, men sørg for at det også er rom for en mer fortrolig relasjon.

3. Ta ansvar for ham. Vis at du er til stede, og at du er til stede i både gode og vanskelige tider.

Det var Svend Aage Madsens beste tips. Han er forsker, psykolog og forsker i menns hele ved Rishospitalet i København. La oss kort høre fra Madsen om likestilling og menns helse før vi går videre i dagens episode med mannen i sentrum.

Takk for at du hører å SinnSyn. Vil du høre mer om mannens psykiske status i dagens samfunn, har jeg laget en episode til om denne tematikken. Menn dør hyppigere enn kvinner av de fleste sykdommer. Mange menn lever alene, uten familie – med massive helseplager. Hvorfor er det sånn? Vil du høre mer om dette, tar jeg tematikken videre i episode #47 på Patreon. Episoden heter rett tog slett «Mannefall». Dersom du velger å følge denne linken i shownotes til min patreon-konto, har du også mye annet i vente. På min Patreon-side finner du over hundre andre poster fra denne podcasten. Her er det nærmere 50 ekstra-episoder av SinnSyn, et tyvetalls episoder med mentale øvelser, mye videomateriale og jeg leser bøkene mine, kapittel for kapittel, slik at Patreon til slutt huser lydbokversjonen av mine tre bøker. Hvis du finner verdi her på SinnSyn, vil ha mer SinnSyn hver måned, og har lyst til å støtte prosjektet, slik at jeg kan holde hjula i gang her på podcasten, er et abonnement på Patreon av stor betydning for dette prosjektet. Du kan selv velge beløp per måned, og beløpet vil altså gi deg et medlemskap på mitt såkalte mentale treningsstudio. Jeg vil også nevne at et slikt abonnement kan avsluttes når som helst med et par tastetrykk. Jeg vil også benytte anledningen til å takke alle dere som allerede er Patreon supportere. Det er lyttere som dere som sørger for at lysene er på her inne på SinnSyn uke etter uke, måned etter måned, år etter år. Det er kostnadskrevende og tidskrevende å drive denne podcasten, men jeg elsker å gjøre det, og med støtte fra Patreon-lyttere kan jeg prioritere SinnSyn hver uke! Tusen takk for det!

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here