#343 – Selvfølelsen er avgjørende

En arkitekt sitter i psykoterapi og snakker om en stor avtale han er i ferd med å lande. Han er i terapi fordi han sliter med selvfølelse og drikker for mye når han er usikker. Istedenfor å være begeistret over sine prestasjoner og en mulig avtale med en stor entreprenør, blir denne mannen overdrevent nervøs og drikker stadig mer for å roe nervene. Til slutt blir alkoholforbruket så høyt og så skadelig at mannen ikke klarer å lande avtalen. Han går på nok et nederlag og det bekrefter hans nedslående tanker om egen verdig og kompetanse.

Med god selvfølelse blir vi ivrige og engasjerte i møte med nye muligheter, mens med dårlig selvfølelse blir vi engstelige og usikker i slike situasjoner. Det spiller en stor rolle for hvordan vi takler livets utfordringer.

Selvfølelsen er på mange måte en ansamling av forventninger vi har til oss selv om hva vi kan, hva vi er verdt og hvor langt vi kan nå.

Jeg husker en dame i terapi som aldri fant en kjæreste. Alle menn hun møtte var enten utilgjengelige, gift eller interesserte i starten, men avvisende etter noen måneder. Hun ble alltid forlatt og lengtet etter en egen familie. Denne dama mente selv hun hadde lav selvfølelse, og ofte er selvfølelse forankret i den måten vi har lært å kjenne oss selv på i møte med viktige personer gjennom oppveksten. Hun kunne fortelle at faren hennes forlot familien da hun var 5 år gammel. Han fant seg en ny kone, fikk barn med henne og flyttet til et annet land. Hun så aldri mer til ham. Moren hennes var knust og forbanna, og hun gav dattera skylden for bruddet. Denne situasjonen har nok vært utslagsgivende for hvordan denne damen ser på seg selv. Hun tenker at hun er til bry, lite verdt og en person som andre folk vil komme til å forlate. Nettopp disse ideene er noe hun mer eller mindre ubevisst søker å gjenskape i nye relasjoner. Når hun blir avvist av menn, bekrefter det hennes underliggende selvfølelse, og på paradoksalt vis gir det en følelse av forutsigbarhet. Med god selvfølelse lager vi ikke denne typen problemer for oss selv, og jeg mener ikke at denne dama sørger for å bli avvist med vilje, men selvfølelsen hennes blir toneangivende for hvilken type mennesker hun søker seg mot og hva hun utstråler av selvrespekt og verdi. Dessverre er det slik at hennes negative selvfølelse fungerer som en slags magnet på mennesker som er villig til å behandle henne i takt med hennes lave selvfølelse.

Dere som hører mye på SinnSyn er kjent med denne typen tematikk, men det er også en type problemstilling som jeg alltid vil vende tilbake til. Jeg synes det er uhyre viktig å tenke på fra tid til annen, og derfor skal du nå få være med inn i en samle hvor jeg assosierer fritt rundt selvfølelsens psykologi.

Det siste du hørte her var kun et kort utdrag fra en lengre episode om selvfølelse på patreon.com/sinnsyn. Det var hentet fra episode 54 som rett og slet bare heter «Selvfølelse». Vil du høre hele episoden, kan du tegne et abonnement på mitt mentale treningsstudio på patreon.com/sinnsyn, og her inne finner du ikke bare en episode av SinnSyn om selvfølelse, men også mye, mye mer!

Som kjent for faste lyttere, har jeg skrevet en bok om selvfølelse. Den heter «Selvfølelsens Psykologi – Bedre selvfølelse ved å bruke hodet litt annerledes». Det er en bok hvor jeg forsøker å samle ulike teorier om selvfølelse kombinert med over 20 øvelser myntet på forbedring av selvfølelse. Hvis du etter dagens episode ønsker å gå mer i dybden på selvfølelse, og lurer på hvordan man kan styrke sin selvfølelse, kan du anskaffe deg boken til best pris med gratis frakt på min bokhandel på webpsykologen.no. Hvis du liker lydbøker, kan du høre meg lese boken, kapittel for kapittel, på min patreon-side. Ved å tegne et abonnement på patreon.com/sinnsyn blir du blant de lytteren som støtter dette prosjektet, og som takk for støtten, som altså sørger for at denne podcasten er i livet, får du tilgang til «Selvfølelsens psykologi» som lydbok og masse annet ekstramateriale fra denne podcasten. Du finner flere hundre poster med ekstra episoder av SinnSyn og masse videoforedrag i tillegg til lydboka. Du vil også finne oppfølgeren til «Selvfølelsens Psykologi», som handler om selvbildet. Boka heter «Jeg, meg selv og selvbildet – Om å bli den man er fullt og helt». Denne boka blir også lest inn som lydbok av meg. Tanken er at disse bøkene, som til sammen inneholder over 50 mentale øvelser, fungeres som treningsmanualen på mitt mentale treningsstudio. Patreon er altså en side med masse mer SinnSyn, lydbøker og øvelser som skal hjelpe deg å implementere det du forstår om deg selv og livet i selve livet. Det er greit å forstå mer av psykologi og hva som foregår i vårt indre liv – det jeg kaller SinnSyn – men denne innsikten har ikke så mye verdi hvis ikke vi klarer å bruke den i livet. Evnen til å sjøsette teori og innsikt i levd liv er altså hovedmålsettingen på mitt mentale treningsstudio, som du altså kan tegne et abonnement via Patreon.

Som avslutning på dagens episode, skal du få et lite utdrag fra boken som handler om selvbilde, altså oppfølgeren til «Selvfølelsens Psykologi» som du også kan få tilgang til via et abonnement på patreon.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.