#345 – Elsk deg selv og andre ved å sette grenser

Et liv uten grenser er veien til utbrenthet, stress og vanskelige relasjoner. Mange tror selvoppofrelse er en dyd, men stort sett skaper det kaos og lidelse.

Hvordan er en dag uten grenser? Det fleste av oss har erfaring med dette, men det er ikke sikkert vi er oppmerksomme på at mye av hverdagens utfordringer og ubehag i møte med andre handler om vår evne til å sette grenser.

La oss si at du setter vekkerklokka på halv syv, slik at du rekker å servere barna frokost og lage matpakker. Du er litt stressa fordi du har en viktig presentasjon på jobb denne formiddagen, og du er ikke godt nok forberedt. Men selv om du egentlig trenger litt tid til jobb, ber du ikke din kone om å hjelpe til med frokosten. Når du kommer på jobb, er ikke møterommet satt opp med PC og projektor. Dette er egentlig ikke din jobb, men du må gjøre det for å gjennomføre presentasjonen. Rett før du endelig er klar til å starte, kommer sjefen innom og ber deg arrangere årets julebord. Han skulle gjerne gjort det selv, men han er for travel. Du sier at det er helt i orden. Du begynner å bli ganske svett, og det er lenge før lunsj.

Hvis du kjenner deg igjen i dette, vet du også hvor utmattende en dag uten grenser er. Kanskje vet du også hvordan et liv uten grenser er. Å sette grenser er noe man gjør av egenomsorg, men også noe man gjør av respekt for andre.

I dagens episode skal jeg altså snakke om grensesetting. Jeg skal forsøke å belyse grensenes psykologi fra ulike vinkler. Dette er et tema jeg også har gått i dybde på i episode 51 «Hvor går grensa?» og «Øvelse 24 – Å sette grenser for seg selv» på min patreon-side. Dersom du vil vite mer om grenser  og grensesetting etter dagens episode, kan du altså skaffe deg et abonnement på mitt mentale helsestudio og fordype deg i materien, og mye annet i samme sjanger. Ved å støtte meg på patreon, får du tilgang til masse ekstra-episoder og ekstramateriale fra denne podcasten, og du gir meg muligheten til å fortsette dette prosjektet og lage stadig nye episoder her på SinnSyn. Takk til dere som allerede støtter meg på patreon, og hjertelig velkommen til nye patreon-supportere.

I dag skal jeg altså snakke om grenser. Jeg vil påstå at det å la seg utnytte av andre, fordi man i liten grad våger å sette ned foten, er å begå en urett mot seg selv, men også mot den andre. Du tillater at den andre er en dårlig versjon av seg selv. Nå skal jeg dykke ned i grensesettingens psykologi og se på hvordan fokus på grenser er noe av det viktigste vi kan gjøre for oss selv, andre og våre relasjoner. Velkommen til en grensesettende episode av SinnSyn. 

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.