#354 – Anti-Sosiale Medier

Mobilbruk og sosiale medier føre til at vi lærer mindre, blir dårligere til å konsentrere oss, utvikler dårligere selvbilde, sover mindre – og faktisk også blir dummere.

Få tilgang på ekstramateriale fra SinnSyn ved abonnement på mitt Mentale treningsstudio, eller få tilgang til premiumepisoder som abonnent på SinnSyn-Premium.

Her kommer en litt voldsom episode hvor jeg tilbake i november 2021 raljerte med brask og bram mot forretningsmodellen som ligger til grunn for inntjeningen hos mange av de mest sentrale aktørene innenfor sosiale medier.  Mobilbruk og sosiale medier føre til at vi lærer mindre, blir dårligere til å konsentrere oss, utvikler dårligere selvbilde, sover mindre – og faktisk også blir dummere.

– Vi har barn som vokser opp med disse mobiltelefonene, og det kommer til å gjøre noe med hjernen vår. Hjernen former og utvikles i takt med hvordan vi bruker den, og når barn og unge i dag bruker mellom 3 og 4 timer på sosiale medier hver dag, vil det få konsekvenser.

  • Både oppmerksomhet og hukommelse kan kompromitteres ved uheldig påvirkning.

– Mens menneskene så langt har blitt smartere og smartere, blir vi nå dummere og dummere. Nå har vi begynt å nedjustere iq-testene. Vi blir høns som er fanget av algoritmene. Dette var noe av det jeg klarte å lire av med da Agderposten ringte for å snakke om sosiale medier.

Jeg tror man i dag tilhører en minoritet hvis man klarer å lese i ei bok en time i strekk uten enten å sjekke mobiltelefonen eller gjøre noe annet underveis.

– Selv sitter jeg i inntaksteamet som skal vurdere søknader inn til poliklinikken, hvor vi får 40 henvisninger i uka. Veldig mange er mennesker som har problemer med å konsentrere seg, og mener de har adhd og trenger medisiner. Hvis ikke vi bremser får vi en generasjon på sentralstimulerende midler som trenger legeadministrert narkotika. Det kan i verste fall bli en type pandemi som legemiddelfirmaer tjener gode penger på.

Alt dette rundt de negative aspektene ved sosiale medier startet med en kronikk i Fædrelandsvennen (november 2021) ført i pennen av Johan Kristian og Eva Marie Andreasen. De ville ha med meg og en forsker til på denne kronikken for å oppsummere hva forskningen sier om unge menneskers bruk av sosiale medier. I dagens episode skal jeg innlede med denne kronikken og deretter skal du få høre min samtale med journalist Marie Kalvehagen i Agderposten rundt samme tematikk.

Kronikforfatterne:

Johan Kristian Andreasen, førstelektor i pedagogikk, Universitetet i Agder

Sondre Risholm Liverød, psykologspesialist, Sørlandet sykehus

Eva Mari Andreasen, doktorgradsstipendiat i sykepleievitenskap, Universitetet i Agder

Øystein Sæbø, professor i informasjons- og kommunikasjonsteknologi, Universitetet i Agder

For den psykologisk interesserte

Er du mer interessert i mennesket indre liv, relasjoner og selvutvikling, håper jeg du klikker deg inn på min Patreon konto og bli supporter av SinnSyn og WebPsykologen. På den måten støtter du dette prosjektet, og som takk for støtten får du en del ekstramateriale. Du får flere eksklusive episoder av SinnSyn, mentale øvelser, videomateriell som ikke publiseres andre steder, og du kan høre meg lese og gjennomgå min første bok, Selvfølelsens Psykologi – Bedre selvfølelse ved å bruke hodet litt annerledes. Jeg leser også min andre bok, Jeg, meg selv og selvbildet. Ved hjelp av en rekke psykologiske teorier forsøker jeg å lage et slags treningsprogram hvor man gjør øvelser som styrker selvbilde, selvfølelsen og mentale muskler. Er du blant de som finner verdi her på SinnSyn, og litt over middels interessert i psykologi og filosofi, så er medlemskap i SinnSynes mentale helsestudio kanskje noe for deg. Håper å se deg som Patreon-supporter. Du finner medlemskapet på www.patreon.com/sinnsyn.

 

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.