#378 – SuperEgo

Mange mennesker lever med frihet og demokrati, men på innsiden trakasseres de av en tyrann med diktatoriske tilbøyeligheter.

Skyldfølelse er følelsen av å ha overtrådt en norm (gjort noe galt). Skyldfølelsen kan motivere oss til å «gjøre det godt igjen», og er dermed mer konstruktiv enn skam, hvor selvet blir rammet. Skam er ofte på lag med et ubønnhørlig Superego som rakker ned på oss i tide og utid, og veldig ofte uten god grunn. Skam er en følelse av at vi ikke strekker til som menneske, er annenrangs, dårligere enn andre og alltid er et nummer for lite. Skam er en destruktiv fornemmelse av misnøye med seg selv, og det fungerer som en slags psykisk-kreft på vår selvfølelse. Når det tar bolig i oss, er faren for spredning stor.

Skyldfølelse er derimot en følelse som i utgangspunktet er mer prososial, hensiktsmessig og omsorgsfull. Personer med godt utviklet skyldfølelse har vist seg mer empatiske (har større innlevelsesevne) enn andre. Skyldfølelse ansporer oss til å gjøre bot og bedring, og dersom vi ikke prioriterer oss selv, behandler oss selv dårlig og strekker oss for langt, bør man egentlig han en slags omsorgsfull skyldfølelse ovenfor seg selv. I så tilfelle bør man ta grep og sørge for å pleie seg selv, og gjøre det man trenger for å gjenvinne balanse. Det er dette vi gjør mot andre når vi har begått en urett. Imidlertid er det ikke så mange som har denne typen omsorgsfull skyldfølelse mot seg selv, men  isteden kobler inn en kombinasjon av skam og superego-kritikk når man ikke strekker til. Istedenfor å ta vare på seg selv, begynner man å kritisere seg selv for manglende mestring, dårlig prestasjoner og kanskje man til og med blir overbevist om at man er et nærmest uverdig menneske.

Jeg opplever at mange mennesker er veldig gode mot andre, rause, forståelsesfulle og tilgivende, men forholder seg som psykopater til seg selv. Det er et vesentlig problem, og kanskje kan man forstå litt mer av dybden i denne selvkritikk-dynamikken ved å se på forskjellen mellom super-ego, skyldfølelse og dårlig samvittighet. Jeg mistenker at vi blander disse følelsene og psykiske instansene og dermed misforstår oss selv på mange skadelige måter. I dagens episode vil jeg forsøke å rydde opp i noen av disse misforståelsene og kjenne etter på den følelsen de fleste vil unngå, nemlig skyldfølelse.

Jeg burde ha trent…

Jeg skulle vært mer tålmodig…

Jeg burde vært foreldrekontakt i år…

Jeg henter for sent i barnehagen…

Jeg burde gjort mer på jobb…

Jeg har ikke gått ned de kiloene jeg hadde bestemt meg for…

Og så videre.

Får du ofte dårlig samvittighet for ting du ikke kan noe for eller du ikke får gjort noe med?

Dårlig samvittighet er i bunn og grunn en av våre grunnfølelser, og en svært viktig følelse. Den er der for å hjelpe oss tilbake på rett kjøl når vi har gjort noe galt.

Den motiverer oss til å si unnskyld, gjøre opp for oss, og reparere relasjonen vår til andre mennesker.

På tross av dette er dårlig samvittighet den følelsen som blir misbrukt i størst mulig grad.

Det vil si at den kommer i situasjoner hvor vi egentlig ikke får gjort noe fra eller til, situasjoner hvor vi prioriterer oss selv, eller den kommer i overdreven grad.

Dette skaper selvkritikk, tankekjør, og kan hindre oss fra å gjøre ting som vi vet er bra for oss.

Vår samvittighet er laget for å hjelpe oss, men ender ofte opp med å bli et hindrer for vår livskvalitet.

Hvordan kan du vite når samvittigheten er berettiget, og når den ikke er det? I dagens episode foreslår jeg at vi av og til må se på oss selv som et offer for oss selv, eller vårt eget superego. Når vi piskes av dårlig samvittighet og selvkritikk bør vi tidvis betrakte dette som en type mobbing av oss selv. Når vi innser at vi er en mobber, bør vi ha en type skyldfølelse som søker å gjøre opp for dette, altså behandle oss selv bedre, med respekt og omtanke. Det er en konstruktiv bruk av skyldfølelse, men på dette området er mange mennesker svært forstyrra. Vil du høre mer om denne tematikken, kan du få med deg en hel episode til på patreon.com/sinnsyn. Her finner du hundrevis av andre poster fra denne podcasten. Du finner bøkene mine om selvbildet og selvfølelse i lydbokversjon, og du finner nærmere hundre eksklusive episoder av SinnSyn. Er du på jakt etter mer om skyldfølelse og dårlig samvittighet, må du bla deg frem til episode 59 som altså heter «Dårlig samvittighet». Hvis du finner verdi her på SinnSyn, vil ha mer materiale fra podcasten hver måned, og direkte tilgang på masse ekstramateriale som allerede er postet, kan du altså tegne et abonnement på mitt mentale helsestudio på patreon.com/sinnsyn. Du velger selv beløp per måned (50, 80 eller 130 kr) og det er på grunn av støtten fra patreon-supportere at jeg kan lage nye episoder av SinnSyn hver eneste uke. Tusen hjertelig takk til dere som støtter dette prosjektet. Det er dere som sørger for at lyset er tent her inne. Takk for følge og velkommen tilbake i neste episode, eller sjekk inn på mitt mentale helsestudio for masse nye episoder umiddelbart! 

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here