#381 – Et råttent verdigrunnlag

Hvis vi satser 100 % på et livsprosjekt basert på overfladiske eller dårlige verdier, kan vi oppnå stor suksess, men blir aldri lykkelige.

ACT står for Acceptance and Commitment Therapy, og uttales som det engelske ordet, ’act’. Ikke helt tilfeldig betyr det engelske ordet ’bevisst handling’. ACT dreier seg på mange måter om å lære seg å leve et meningsfullt og vitalt liv utifra dine egne verdier. Og i dagens episode skal jeg snakke en del om verdier, hvor viktig det kan være å gjøre seg bevisst eget verdigrunnlag, og deretter finne livsprosjekter som reflekterer disse verdiene. Jeg er delvis inspirert av den siste boken jeg leste om ACT, men mer eksplisitt snakker jeg med bakgrunn i boka «Den subtile kunsten å gi faen» av bloggeren Mark Manson. Manson er en litt frynsete type. Jeg ser for meg at han satt bakers i klassen og så ut som om han ikke fulgte med, men likevel fikk med seg ett og annet. I senere tid gjenforteller han det han forstod, men i en sjargong som hører til i frikvarteret på en ungdomsskole.

ACT er også en terapimodell som har mye fokus på verdier. ACT-terapeuter vil at du skal stille deg selv følgende spørsmål:

  • ”hvis jeg fritt KUNNE velge, hva hadde jeg da valgt at livet mitt skulle handle om?”,
  • ”hvis jeg fritt KUNNE velge, hvilken type person ville jeg da valgt å være?” og
  • ”i den situasjonen jeg er i akkurat nå, hvis jeg fritt KUNNE velge, hvilken type person ville jeg da valgt å være?”.

Slike spørsmål stilles ofte i ACT. Man er ute etter svar i verb-form, altså som handlinger, for eksempel: å ta vare på helsen, å vise omtanke for andre, å tilegne seg kunnskap, å søke sosiale relasjoner. Dine svar på slike spørsmål kan gi en god pekepinn på hva dine verdier er.

– Verdier er det vi personlig velger at livet vårt skal dreie seg om. Verdier er ikke noe vi kan oppnå, slik som for eksempel materielle ting eller selvtillit. Verdier er noe som peker ut en retning for oss, noe som guider oss uavhengig av vår tilstand og vår situasjon.

– Det er ofte de situasjonene som er mest psykologisk smertefulle for oss som sier noe om våre verdier. Hvorfor blir vi ekstra lei oss, engstelige, sinte, redde, nedfor osv. i enkelte situasjoner ? – jo, fordi det er noe der som betyr noe ekstra for oss. Ingen reagerer spesielt på noe som ikke spiller noen rolle! Er man langt nok nede vil verdier kanskje være spesielt vanskelige å se, selv om de likefullt er der. Verdier er ikke en følelse, men handler mer om valg. Det kan også hende at mange av våre livsprosjekter er tuftet på det Mark Manson kaller for shity-values, altså dårlige verdier. Du kan investere 100% i et prosjekt, komme langt og få suksess, men hvis prosjektet er forankret i dårlige verdier, vil du ikke bli lykkelig i følge Mark Manson. Jeg tror at mange ikke er så bevisst sine egne verdier, adopterer noen dårlige verdier fra et oppjaget samfunn som veier materielle gode og status høyt, og deretter blir utslitte fordi de jobber hardt for noe som i bunn og grunn er bygd på rotne bærebjelker.

Derfor er første skritt på veien å bli bevisst sitt verdigrunnlag. Hva betyr noe for deg? Og hva salgs menneske ønsker du å være? Når du finner svar på denne typen spørsmål, vil neste skritt handle om å svare på oppfølgingsspørsmålet:

– Hvordan hadde det vært for deg å gjort noe konkret, en bitte liten handling, som var i tråd med noe du setter pris på? Dersom livet ditt kunne bestå av mange slike små handlinger, i tråd med det du dypt sett setter pris på, hadde det da vært et meningsfullt og vitalt liv for deg? Jeg tror at en del av livskunsten handler om å finne sine verdier og være tro mot dem. Det handler ikke om å få suksess, bli rik eller høste applaus, men handle i trå med sine verdier og interesser. Uten samsvar mellom verdier og livsførsel, lever vi som utro mot oss selv, og det er sjelden at kronisk utroskap er veien til et lykkelig liv. Velkommen til en verdibørs episode av SinnSyn.

Hvis du vil høre mer om verdier, Mark Manson og den edle kunsten å gi faen, så har jeg laget en episode til om denne tematikken på Patreon. Som Patreon-supporter er du med på å støtte denne podcasten, slik at jeg kan lage nye episoder hver uke, og som takk for støtten får du tilgang til mitt mentale treningsstudio med hundrevis av eksklusive poster fra denne podcasten. Hvis det er verdier og Mark Manson du er ute etter, så må du lete deg frem til episode #61 på Patreon, som rett og slett heter “Gi faen“.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here