#400 – Anger

Anger er en vond følelse, og noen bestemor seg for å gå gjennom livet uten å se seg tilbake og uten å angre på noe. Det kan være en ganske dårlig livsfilosofi.

Hvis alt går som planlagt, blir dette episode 400. Da har jeg holdt på en god stund, og jeg anger ikke. Jeg synes det er veldig givende å drive denne podcasten, og det lar seg gjøre med støtte fra dere som hører på. Det vil si at dere som har lastet ned appen og etablert et abonnement på mitt Mentale Helsestudio, er dere som gjør denne podcasten mulig hver eneste uke. Det samme gjelder dere som har etablert et abonnement på patreon.com/sinsyn. Jeg vil benytte anledningen til å takke for den støtten dere gir dette prosjektet.

Last ned appen her:

 

 

 

 

 

 

Jeg har full forståelse for at alle ikke kan støtte dette prosjektet, og de det gjelder skal få det viktigste via denne podcasten. Hvis dere likevel liker podcasten og vil bidra, kan det gjøres ved å gi podcasten stjerner og gode omtaler i Spotify, på iTunes og kanskje særlig i App Store der du finner SinnSyn appen. Du kan også anbefale podcasten til venner og bekjente eller dele den i sosiale medier. Alt dette hjelper SinnSyn å nå et større publikum, og dermed vår mulighet til å spre interesse og kunnskap om menneskets indre liv til så mange som mulig. Og vis du ikke har lastet ned appen enda, håper jeg du gjør det nå, og kanskje tar deg tid til å gi den gode skussmål i App Store. Det betyr veldig mye. Appen kan brukes uten abonnement, så det krever ikke at du melder deg inn i mitt Mentale Helsestudio.

 

Jeg skal ikke dvele så mye ved jubileum på 400 episoder, men gå rett på sak. Jeg skal reflektere over følelsen av anger og dårlig samvittighet. Noen mener at livet bør leves uten så se seg tilbake eller angre på noe, men psykologien vil påstå at anger sannsynligvis er en følelse med en viktig funksjon.

«Nei, jeg angrer ingenting» synger den franske sangerinnen Édith Piaf.

Vel, det høres kanskje forlokkende ut, men er det troverdig? Er det mulig å gå gjennom livet uten å angre på noe? Og er det lurt?

Det kan være små eller store ting. Noen angrer på en one-night-stand, andre angrer på at de fikk barn.

Ifølge boken «The Top Five Regrets of the Dying» angret folk mest på at de ikke hadde mot nok til å leve et liv tro mot seg selv, og ikke det livet andre forventet av dem. Boka er skrevet av en australsk sykepleier som pleiet folk på dødsleie.

Nummer to på listen var at de skulle ønske de ikke hadde jobbet så hardt, og at de hadde brukt mer tid på barn og partner.

Det kan altså virke som om anger og skyldfølelse er ting som gjør oss mindre lykkelige. Det å angre på ting kan jo hindre at vi kommer oss videre i livet. Eller?

Skal vi tro den amerikanske forskeren og psykologen Robert L. Leahy, er det ikke bare dumt å angre. Det kan til og med være sunt.

Dagens episode baserte jeg mye på boken som heter «The Power og Regret» av Daniel Pink. Daniel H. Pink er en amerikansk forfatter. Han har skrevet syv bøker, fem av dem New York Times bestselgere. Han var vert og co-executive produsent av den samfunnsvitenskapelige TV-serie Crowd Control fra 2014 på National Geographic Channel. Fra 1995 til 1997 var han taleskriver for visepresident Al Gore.

Hans hovedpoeng i boka «The Power of Regret» er at et slogan som «ingen angrer» er lite gjennomtenkt og en ganske dårlig livsfilosofi. Han mener rett og slett at holdningen som propagerer «ingen anger» er skadelig for menneskelig vekst. Når den behandles på riktig måte, kan denne kraftige følelsen hjelpe deg med å leve et mer produktivt og målrettet liv.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.