#401 – En mental gyngestol

Grubling er som å sitte i en mental gyngestol. Tankene går frem og tilbake uten at du kommer noen vei.

Dagens episode skal handle om grubling. Grubling må skilles fra annen form for tenkning som planlegging eller problemløsning. Mange kan forveksle disse tenkemåtene. Grubling kjennetegnes ved å være negativ, selvfokusert og sirkulerer rundt hvorfor negative erfaringer skjedde som det gjorde. Noen mener at grubling handler om fortiden, men bekymringer knytter seg til fremtiden. Å sette seg «mentalt fast» i fortiden kan føre til depresjon, mens uro for fremtiden kan avstedkomme angst og stress-symptomer.

For å slappe av eller falle i søvn, kan man ikke fortsette å tenke aktivt på problemer. Man kan i alle fal ikke gruble seg i søvn, og derfor er det viktig at man vet hvordan man tar en mental pause, akkurat som man vet å ta en pause når man skal gå en lang tur.

Det første du kan gjøre er å avsløre grublingen for det den er.

I det du merker at du begynner å gruble, kan det derfor være lurt å spørre seg selv om grublingen har noen nytteverdi; og videre finnes det egentlig noe svar på det du grubler på?

Er tankene som begynner å kverne av det negative slaget, som bare bidrar til å skape stress og håpløshet, eller såkalt «resirkulering av gruff», som professor ved NTNU, Hans Nordahl kaller det? Da er det viktig å la tankene passere og i stedet fokusere utover mot situasjonen du er i, her og nå.

– Involver deg selv i andre mer virkelighetsnære ting som skjer her og nå i livet ditt. Er du fokusert på her og nå, får ikke illusjonene, det vil si bekymring og grubling, særlig tak på deg.

– Tankene kan fortsette å kverne, men la dem bare være der og leve sitt eget liv. Alt som ikke gis oppmerksomhet, vil gradvis svinne hen av seg selv, og det gjelder også grublingen.

– En mental gyngestol

Å dreie fokuset vekk fra tankene betyr imidlertid ikke å forsøke å flykte eller prøve å distrahere seg fra dem. Mange bruker tv, gambling, dataspill eller til og med rusmidler for å regulere eller slå av grublingen.

Å distrahere seg for å roe seg ned fungerer dårlig i lengden. Da blir du avhengig av andre mennesker eller ytre ting for å roe deg ned. Dette presiseres av Han Nordahl i en artikkel på forskning.no. Distraksjonen får ifølge Nordahl i stedet motsatt effekt; den knyttes til grubletankene.

– Ved å prøve å ikke tenke på negative tanker lager du en såkalt rekyleffekt, ved at hjernen må følge med på det som du ikke skal tenke på, og da nettopp på de samme tankene som du prøver å unngå.

Nordahl pleier å sammenligne negativ grubling med å sitte i en mental gyngestol. Tankene går frem og tilbake uten at du kommer noen vei, selv om du jobber hardt.  

– Det er masse annet du kan bruke hjernen på enn grubling. Ta et oppgjør med din hang til å gruble over deg selv og din skjebne. Det er vår mentale gyngestol, du kommer deg ikke videre med den, det er å øse av krefter som du i stedet kan bruke til å leve ditt liv til stede sammen med andre.

Og nettopp dette tror jeg er et veldig godt råd, og i dagens episode skal vi dykke ned i grublingens psykologi for å se hvilke muligheter vi har for å kanalisere den mentale energien som kastes bort på grubling over på mer konstruktive aktiviteter. Velkommen til en grublende episode av SinnSyn.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here