#415 – Aksept

Alt vi opplever fortolkes via et mer eller mindre fordømmende mentalt operativsystem. Fordommer er energikrevende, mens aksept er energibesparende.

Noen ganger lever vi etter ideer og tanker som er feilaktige eller destruktive. Gjennom oppveksten påvirkes vi i relasjon til våre medmennesker, og det vi blir fortalt om oss selv som barn, inkorporeres ofte som en del av vår identitet og selvfølelse gjennom resten av livet. Hjernen er selve datamaskinen, men det psykiske operativsystemet vi bruker for å orientere oss i tilværelsen, er noe som installeres i takt med våre erfaringer og våre nærmeste relasjoner. Omsorg, empati, ros og bekreftelser gir barnet som regel en solid programvare som fungerer godt i møte med verden, mens mye kjeft, kritikk, ignoranse, ydmykelse, mobbing og lignende, kan installere svært negative tankemønstre, akkompagnert av destruktive følelser, i barnets ”mentale datamaskin”. I denne episoden skal jeg kort se på hvordan menneskets psykologiske programvare kan tolke opplevelser på en nedslående, skremmende, trist, pessimistisk, urealistisk, fatalistisk, selvkritisk måte, og ikke minst hva vi eventuelt kan gjøre for å unngå at livet forpestes av vårt eget mentale operativsystem. Her er det mye å si, og jeg har sagt mye om det tidligere her på podcasten, så i dag skal jeg kun nevne et kort og viktig poeng: Den viktigste veien ut av destruktive tanker og følelser er aksept. Mange av de store visdomstradisjonene påpeker at aksept er nøkkelen til et mer harmonisk liv, men jeg tror mange av oss misforstår hva det vil si å akseptere.

Aksept er kanskje det sterkeste virkemiddel vi har i vår endring og vekst som mennesker. Derfor er det avgjørende å øve på å akseptere oss selv og vår egen opplevelse akkurat slik den er nå. Det er vist at tanker vi ikke ønsker å tenke, eller følelser vi ikke vil føle, forsterkes. Dersom vi kan observere våre tanker og følelser med vennlig aksept, uten å automatisk reagere på dem, kan vi gradvis frigjøre oss fra de automatiske tankene og følelsene som ofte styrer oss inn i bekymring for fortid og fremtid. Forskning har vist at det å stadig dvele ved tidligere følelsesmessige traumer, gir samme effekter i kroppen som den opprinnelige hendelsen og at mennesker som har mye bitterhet og fiendtlige holdninger, kommer seg langsommere etter traumatiske hendelser. Grunnmuren i meditasjon, oppmerksomhetstrening og stressmestring er derfor å øve på å godta oss selv, kropp og sinn, med en så stor grad av aksept som vi kan klare. Å romme den vi er nå, fordi slik er vi jo allikevel nå. Gjennom dette, åpner vi for å møte oss selv med nysgjerrighet og kan lekent utforske alle sidene av oss selv.

Når vi ikke aksepterer oss selv, havner vi lett i en svært kritisk og fordømmende posisjon. Vi tar stilling, tolker situasjonen, og denne fortolkningen er som regel filtrert via masse formaninger, idealer, regler og føringer fra samfunnet, foreldre og andre tilfeldige personer som har hatt innflytelse på oss. Vi er fulle av standarder, og kanskje er disse standardene ikke justert eller kalibrert med hensyn til våre egenskaper og preferanser i den pågjeldende situasjonen, men likevel dømmer vi oss selv opp mot et utall av tilfeldige målestokker, og hver gang vi ikke når opp, er mange av oss tilbøyelige til å kritisere oss selv. Dermed bedriver vi en slags stadig kjefting på oss selv, noe vi sannsynligvis hadde oppfattet som direkte ufint dersom vi gjorde det mot andre.

Aksept er det motsatte av fordommer. Det betyr ikke at vi tillater alt eller synes at alt er greit, men vi dømmer det ikke. Vi simpelthen registrerer at det er slik som det er, og deretter kan vi handle på bakgrunn av det vi har registrert. Det er den aksepterende holdningen som gir oss overskudd, mens en fordømmende holdning brenner unødvendig mye krutt på alt fra selvkritikk, fordømmelse, selvforakt og så videre. Dette gjelder både med hensyn til oss selv og vårt indre liv, men også med hensyn til det som skjer i omgivelsen rundt oss. Hvis du virkelig skjønner konseptet med aksept, har du et veldig verdifull verktøy i møte med livets utfordringer.

Det siste du hørte i denne episoden var kun et veldig kort utdrag fra en lengre episode på mitt mentale treningsstudio. På patreon.com/sinnsyn kan du tegne et abonnement å få tilgang til hele episoden samt hundrevis av timer med ekstramateriale fra denne podcasten. På mitt mentale treningsstudio får du et mentalt treningsprogram, mine bøker om selvutvikling i lydbokversjoner, over 80 premium episoder av SinnSyn og ikke minst innføring i mindfulness og meditasjonsveiledning. Forhåpentligvis kommer også dette mentale helsestudioet i en App-versjon, og når dette publiseres, kan det hende at appen allerede er ute. Hvis du finner verdi her på SinnSyn, vil ha mer SinnSyn hver uke, og kunne tenke deg å støtte prosjektet slik at jeg kan fortsette å jobbe med denne podcasten, så er et abonnement på mitt mentale treningsstudio av stor verdi. Takk til alle dere som allerede er supportere av podcasten. Det er lyttere som dere som sørger for at lyset er på her inne på SinnSyn hver uke.

Hvis det nå var dette med aksept og hvordan vi mennesker fortolker alt vi opplever via et mer eller mindre fordømmende mental operativsystem, som fattet din interesse, så kan du høre mer om dette i episoden som heter #84 – Fire leveregler. Og den finner du altså på mitt mentale treningsstudio. I denne episoden kan du høre mer om hvordan psykisk programvare installeres, hvordan fungerer slike programmer og hvordan kan vi eventuelt avinstallere programmer som fungerer dårlig? Vi bruker her en datametafor på menneskets psykiske liv, noe som kan virke litt mekanistisk, men samtidig kan det fungere som et godt bilde på vår indre verden og samtidig formidle viktige aspekter knyttet til vekst og selvutvikling.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.