#452 – Livet med angst er en lang flukt

Livet med angst er en konstant kamp. Noen sammenligner det med å leve med diabetes, i den grad de engstelige må håndtere smertefulle plager hver dag. I likhet med diabetikeren som hele tiden må overvåke blodsukkernivået og injisere insulin, må en klinisk engstelig person hele tiden se opp for stressende situasjoner og alltid være klar til å å finne et utvei, enten det er rus, medisiner eller andre former for unnvikelse.

Dessverre er det å være engstelig en dramatisk begrensning for ens hverdag – mange engstelige mennesker er nesten fanget i sitt eget hjem, da de ofte foretrekker å være hjemme for å føle seg trygge og ha kontroll.

Jeg har hatt flere pasienter som ikke kunne bevege seg mer enn  maks noen kilometer unna sitt eget hjem, og en mann med kraftig panikkangst begynte å kaste opp hver gang han var mer enn ti minutter unna huset sitt. Noen ganger kastet han opp blod, og det var sannsynlig at det høye stressnivået hadde hadde en veldig skadelig effekt på det nevrokjemiske klimaet i droppe hans, og kanskje spesielt magen.

Noen av livets grunnleggende krav er nesten umulige for en engstelig person å oppfylle. Mange kan ikke fly, handle mat eller snakke offentlig uten å innta en blanding av medisiner og alkohol.

Tilknytning er et annet alvorlig problem for engstelige mennesker, siden de har en tendens til å bli altfor knyttet til sine kjære. Kronisk trygghetssøkende atferd kjennetegner mennesker med angst, og når et annet menneske blir representant for denne tryggheten, kan vedkommende lett bli overveldet eller føle seg kvelt.

Et annet problem for engstelige mennesker er at oppførselen deres ofte er uforutsigbar og pinlig. Jeg har møt mange mennesker som har tvunget seg selv på ferie med familien, men ikke fått med seg en eneste severdighet fordi de satt på det nærmeste offentlige toalettet med diare.

Angst er med andre ord forferdelig hemmende, og det er noe 1 av 4 vil oppleve i løpet av et liv. Da er det godt og vite at over 75 % får et lettere liv dersom man går inn for å kurere angsten, enten gjennom behandling eller selvhjelp.

Og som du sikkert skjønner allerede, er tema for dagens episode angst, frykt, uro, spenninger, døsangst, fobier og alle de følelsene som ligger i dette spekteret. Velkommen til en engstelig episode av SinnSyn.

Avslutning

De fleste er enige om at angst er ganske normalt. Det er imidlertid få som er klar over at klinisk angst faktisk er den vanligste formen for psykiske plager. Det diagnostiseres enda oftere enn depresjon, og én av seks mennesker over hele verden vil være klinisk engstelige i minst ett år i livet. Én av fire vil kvalifisere for en angstlidelse, men ikke nødvendigvis med et helt års varighet.

I tillegg ser angst ut til å være en egenskap som trosser grensene for både kultur og tid.

For eksempel, i spansktalende Sør-Amerika blir angst referert til som «ataques de nervios», grønlandske inuitter kaller det «kajakkangst» og iranere snakker om «hjertenød». Uansett hva man kaller det, refererer disse begrepene til en tilstand av indre uro forankret i våre frykt og panikk-systemer.

Klinisk angst dukker ikke bare opp på tvers av land og kulturer, men er heller ikke knyttet til noen spesiell epoke og har blitt diskutert gjennom ulike skrifter siden tidenes morgen.

For eksempel hadde Platon og Hippokrates sine teorier om tilstanden, Spinoza skrev om den, og Sigmund Freud var opptatt av å finne og definere mekanismene for angst.

Det er viktig å merke seg at angst ikke er en karaktersvakhet. Faktisk hevder noen at angst faktisk er motoren til sivilisasjon, kreativitet og de oppfinnsomme geniene.

Faktisk er det slik at mange mennesker, kjent for sin suksess og innflytelse, som Gandhi, Charles Darwin og Barbra Streisand har slitt med angst. Sammen med disse velkjente og respekterte personlighetene har rundt 40 millioner amerikanere også blitt diagnostisert med sykdommen.

Med en så forbløffende statistikk ville det være absurd å kalle alle disse menneskene «gale». Det er en tilstand som innvarsler fare, og når faren ikke er på ferde, må man passe på at man ikke løper fra seg selv på falsk alarm. Det er flukten fra tilstanden som gjør den så fastlåst, og nettop det var hovedpoenget i dagens episode av SinnSyn.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.