#488 – Motivasjon 3.0

Vi har et bestemt antall timer her på planeten. Vi fødes, strever og dør. Hva vi strever med er litt ulikt, men alle holder til en vis grad på med noe.

Hvordan skal vi tilbringe livene våre?

Det er et stort spørsmål.

La oss gjøre ting litt enklere: hvordan bruker vi livene våre?

OK, det er fortsatt mye å vikle hodet rundt, selv om det gjør det litt lettere.

Men la oss fokusere enda mer på dette.

La oss forestille oss at livet er et spill. Å kalle det et «spill» betyr ikke at det ikke er seriøst. Det betyr bare at det vi gjør innebærer en vis innsats, noen ganger risiko, og vi kan ende opp met et trofe eller mislykkes. Dynamikken i et typisk spill er ofte til stede i det vi foretar oss til hverdags. Vi spille spill som har forskjellige mål og forskjellige trofeer: Kjærlighet, krig, forretninger, forhold, sex, romantikk og så videre.

Så hvilket «spill» eller spill spiller vi i livet vårt akkurat nå?

For å være helt tydelig: Her er det ikke snakk om et ubetydelig brettspill, men snarere «livets spill».

Vi bruker livet på å spille dem.

På denne måten er det spillene vi vier livene våre til. Så egentlig spiller vi ikke bare spill. De spiller oss også, så rart det enn kan høres ut.

Tross alt må vi alle gjøre noe med livene våre. Vi har begrenset med tid og energi, men vi må bruke dette på noe. Vi må «leke» noe. Vi har ikke noe valg. Selv om det er sofasurfing og smågodt vi bruker dagene på, kan det fortsatt karakteriseres som et spill. Å slappe av på sofaen med søtsaker dreier seg om et spill hvor målet er nytelse. Det er bra å nyte livet, men hvis det er det eneste livsspillet vi engasjerer oss i, kan det få ganske store og ubehagelige konsekvenser.

Trikset, ser det ut til, ligger i å bestemme hvilke spill vi skal investere i og vie livet til. Vi vil alltid ha en del problemer i et vanlig liv, og livet går liksom ut på å løse problemer. Dermed er det viktig å konsentrere seg om problemer som er verdt å løse.

Kunstneren Nikolai Torgersen har levd på gata som rusmisbruker i 10 år. I senere tid har han klart å bli nykter og etablert seg som kunstner og omsetter for mer enn 30 millioner i året. Som rik kunstner har Nikolai problemer med at det er litt gulvkaldt i leiligheten, at det trekker litt kjølig i gangen mellom stua og badet, og at det spruter vann ut på gulvet i en smal sprekk nederst i dusjen. Når han var hjemløs hadde han helt andre problemer å stri med, men det kan virke som om han anser problemene på gata som mer verdifulle å løse, enn de fille-problemene som opptar ham nå. Dermed opplever han ikke nødvendigvis at han er mer lykkelig som mangemillionær enn som hjemløs. Han spiller andre spill, men det er ikke sikkert at spillene som styrtrik oppleves så veldig meningsfulle, og det synes å tære på den forholdsvis unge kunstneren. Imidlertid synes hans skapende virke som kunstner å være svært vitalt og meningsfullt, noe som trolig plasserer ham i kategorien av mennesker som faktisk har funnet et spill som er verdt å spille.

Med lite innhold i livet, mangler man kanskje meningsfulle problemer å løse. Hvis du opplever å ha mange problemer som virker alvorlige, men i realiteten ikke er så viktige, kan det tenkes at det å pådra seg større problemer gir livet mer mening. Det er i alle fall en interessant tanke.

En stor del av oppgaven vår her i livet, ser det ut til, er å finne ut hvilket spill vi skal spille. Og hvilke spill er verdt å spille. Hvilke problemer er meningsfulle å løse?

Så en stor del av livet ser ut til å være å bestemme hvilke spill som er verdt å spille.

Slik sett er livet egentlig mer som et spill.

Det er spill-i-spill. Og en stor del av oppgaven vår her innebærer å bestemme hvilket eller hvilke spill som skal spilles, innenfor dette større spillet.

Så hvordan bestemmer vi det?

Vel, her er en idé som kan hjelpe oss å få litt grep om dette.

Hvert spill har et trofé.

Hvis du lykkes i et bestemt spill, får du en viss type trofé. Hvis du ikke lykkes i spillet, får du ikke et trofé – Enkelt og greit.

Noen ganger er trofeet verdt innsatsen det tar å vinne. Du kan vinne en diskusjon, og trofeet er status og berømmelse, men kanskje du vinner over en god venn som nå misliker deg og føler seg underlegen. Det er ikke alltid at trofeene vi tilkjemper oss er verdt det. Derfor er det også en interessant øvelse å gjøre i eget liv: Hva er trofeet jeg jager? Og er det verdt innsatsen?

Noen ganger er det tilsynelatende ikke verdt det. Det ser ut til å være noen tilfeller når en person spiller et spill, investerer mye tid, energi, blod, svette og tårer for å vinne et bestemt spill. Når spillet er ferdig og de står der med trofeet i hånden, tenker de: «Er det det? Er dette alt?»

Kanskje en del spill lurer oss til å investere mye, men trofeet er ganske lite attraktiv når det kommer til et stykke. Av den grunn kan det virke som om det er ganske viktig for oss å velge livssoill med omhu, og nettopp det er tematikken for dagens episode her på SinnSyn.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.