#494 – Dramatiserende og overfladisk

Noen mennesker sliter med et uavklart indre liv uten en følelse av sammenheng, og da kan man kompensere ved å skape seg selv i den andres blikk. Det kan bli en slitsom jakt på bekreftelser.

Cluster B-personlighetsforstyrrelser, som inkluderer dramatiserende (histrionisk), narsissistisk, borderline (emosjonelt ustabil) og antisosial personlighetsforstyrrelse, representerer en gruppe psykiatriske diagnoser preget av overdreven emosjonalitet, dramatisering, og utfordringer med mellommenneskelige relasjoner. Psykodynamiske forståelsesmodeller tilbyr unike perspektiver på disse forstyrrelsene ved å fokusere på de underliggende psykologiske prosessene, tidlige erfaringer og mellommenneskelige relasjoner.

I denne episoden skal jeg fokusere på histrionisk personlighet. Det blir utgangspunktet for episoden fordi denne kategorien av symptomer beskriver mennesker med lite kontakt til sitt indre liv. De mangler en følelse av sammenheng og identitet, og derfor henter de sin følelse av eksistens og verdi i andres blikk. For en person som opplever seg selv som tom, eller egentlig ikke er særlig godt kjent med sitt psykologiske liv, bør vel vedkommende gå innover for å bli et helere menneske. Og nok en gang er det denne veien, innover i oss selv, som jeg vil forsøke å følge. Jeg vil bevege meg fra mennesket på overflaten, eller det overfladiske menneske, og ende opp i menneske på tur i sitt ubevisste sjelsliv for å oppdage sine uerkjente sider på godt og vondt.

Velkommen til en ny episode her på SinnSyn.

Tidlige Relasjoner og Objektrelasjonsteori

Objektrelasjonsteori er sentral innenfor den psykodynamiske tilnærmingen til forståelse av personlighetsforstyrrelser. Denne teorien fokuserer på viktigheten av tidlige relasjoner, spesielt de med våre primære omsorgspersoner, og hvordan disse relasjonene påvirker vår senere personlighetsutvikling. Ifølge objektrelasjonsteori, kan ustabile eller dysfunksjonelle tidlige relasjoner føre til utviklingen av maladaptive interpersonelle strategier og selvoppfatninger, som er fremtredende i Cluster B-personlighetsforstyrrelser.

  • Borderline personlighetsforstyrrelse (BPD): Individer med BPD kan ha opplevd tidlig avvisning eller ustabilitet, noe som kan føre til en dyp frykt for forlatelse og et sterkt behov for nærhet, samtidig som de har vansker med å regulere sine følelser og opprettholde stabile relasjoner.
  • Narsissistisk personlighetsforstyrrelse: Kan utvikles fra enten overdreven beundring eller kritikk i tidlige relasjoner, som fører til et oppblåst selv-bilde og en overavhengighet av ekstern validering for å opprettholde selvfølelse.
  • Dramatiserende (histrionisk) personlighetsforstyrrelse: Kan være knyttet til tidlige erfaringer hvor overdreven emosjonalitet og dramatisering ble belønnet eller var nødvendig for å oppnå oppmerksomhet.
  • Antisosial personlighetsforstyrrelse: Kan ha røtter i tidlig miljømessig forsømmelse eller misbruk, noe som fører til manglende empati og en instrumental tilnærming til mellommenneskelige relasjoner.

Forsvarsmekanismer og Selvets Psykologi

Psykodynamiske modeller legger også vekt på bruken av spesifikke forsvarsmekanismer som en måte å håndtere indre konflikter eller stressorer på. For eksempel, splitting — å se andre og seg selv som enten helt gode eller helt dårlige — er et kjennetegn ved BPD, mens narsissistiske individer kan bruke fornektelse eller projeksjon for å beskytte et skjørt selv-bilde.

Selvets psykologi, en annen psykodynamisk tilnærming, fokuserer på utviklingen av et kohesivt selv. Forstyrrelser i selvets kohesivitet kan være spesielt relevant for forståelsen av narsissistisk personlighetsforstyrrelse, der et oppblåst, men skjørt selv-bilde kan føre til en konstant søken etter beundring og anerkjennelse.

Terapeutisk Tilknytning og Overføring

I terapeutisk arbeid med Cluster B-personlighetsforstyrrelser er forståelsen av overføring og motoverføring — det vil si, den ubevisste overføringen av tidligere følelser og holdninger til terapeut-pasient-relasjonen — av særlig betydning. Dette fenomenet kan gi verdifull innsikt i pasientens indre verden og deres tidligere relasjonelle erfaringer, som kan være avgjørende for terapeutisk fremgang.

Konklusjon

Psykodynamiske forståelsesmodeller tilbyr en dyptgående og nyansert tilnærming til forståelsen av Cluster B-personlighetsforstyrrelser, ved å understreke betydningen av tidlige relasjoner, utviklingen av selvoppfatning, og dynamikken i forsvarsmekanismer. Ved å utforske disse aspektene, kan man oppnå en dypere forståelse av de komplekse psykologiske prosessene som ligger til grunn for disse forstyrrelsene, noe som kan bidra til mer effektiv støtte og intervensjoner for de som lever med disse utfordringene.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.