#496 – Moderne, digitale og overfladiske mennekser

Vi lever på en rask og stressende måte i en verden hvor vi kan oppnå små nytelser ved å skrolle, klikke, like og småspise hele tiden. Kombinasjonen har umiddelbar behovstilfredsstillelse og mye stress skaper et rastløst, overfladisk og meningsløst liv.

I et samfunn preget av rask tilfredsstillelse av behov, overflod, og en streben etter konstant komfort, står vi overfor unike utfordringer som påvirker vår psykiske helse. To sentrale verker som dykker dypt inn i disse problemstillingene er «Brain Wash» av David Perlmutter og Austin Perlmutter, samt «The Comfort Crisis» av Michael Easter. Disse bøkene gir en omfattende oversikt over hvordan moderne livsstil – karakterisert ved lite motstand og umiddelbar behovstilfredsstillelse, i kombinasjon med mye stress og et høyt (rastløst) tempo – kan ha dyptgående negative effekter på vår psykologiske velvære. Det er tema for dagens episode her på SinnSyn.

Vi skroller, shopper, klikker, liker og småspiser energirik mat hver eneste dag. Det gir et lite dopamin-rush som sier til hjernen at dette er behagelig, husk å gjør dette igjen. Vi skroller litt mer og får et nytt rush av behag, men etterhvert trenger vi mer og mer. På denne måten lures vi inn i en type avhengighet hvor hjernes belønningssystemer overstimuleres. Evnen til å tenke dypere, reflektere og utsette umiddelbare behov for å nå langsiktige mål, er oppgaven til prefrontal korteks – Den øverste delen av hjernen. Men så lenge vi lever et liv hvor følelsessystemene våre stimuleres hele tiden, blir forbindelsen til den mer refleksive delen av hjernen stadig svakere. Evnen til å konsentrere seg, møte motstand, forholde seg til ubehagelige følelser og så videre blir svekket på bekostning av dopamininduserende aktiviteter. Vi blir fanget av det limbiske systemet (følelser) på en måte som forstyrrer våre mer avanserte kognitive funksjoner. Symptomene er overvekt, meningsløshet, depresjon, utmattelse, rastløshet, indre uro og oppmerksomhetsproblemer. De fleste moderne mennesker med en smart-telefon opplever dette, og de fleste kjenner seg igjen i symptomene på ADHD.

Vi lever i en verden som tilbyr umiddelbar behovstilfredsstillelse hele tiden. Vi har lett for å få det vi vil, samtidig som livet ofte er veldig stressende, noe som sørger for en overproduksjon av stresshormoner. Blandingen av for mye kortsiktige løsninger og stress, gjør at vi blir fanget av følelsesladet atferd og går på en slags avhengig automatikk som forringer livet vårt dramatisk. Vi er nødt til å gjenerobre kontakten til korteks, altså evnen til å regulere oss selv, tenke dypt og lenge over vårt indre liv og handle i tråd med verdier og langsiktige mål. Det vil øke vår følelse av mestring og mening og kontre de fleste symptomene folk opplever i en moderne verden. Denne tematikken skal vi utforske mer i dagens episode av SinnSyn. Velkommen skal du være!

Psykologiske konsekvenser av overflod

Overfloden av komfort i våre liv har skapt et paradoks; mens vi har tilgang til mer komfort enn noen gang, ser vi samtidig en økning i psykiske lidelser. «Brain Wash» argumenterer for at vår hjerne blir oversvømt av dopamin – et «belønningshormon» – gjennom enkel tilgang til mat, underholdning og sosial interaksjon via digitale skjermer. Dette overskuddet av dopamin kan føre til avhengighetslignende adferd, der vi stadig søker raske, men overfladiske gleder, på bekostning av dypere, mer meningsfylte opplevelser.

Dette dopamin-drevne løpet etter umiddelbar tilfredsstillelse forstyrrer vår evne til å forfølge langsiktige mål og reduserer vår psykiske motstandsdyktighet. Vi blir mindre tålmodige, mer impulsstyrte og mindre tilbøyelige til å tåle ubehag, noe som er avgjørende for personlig vekst og utvikling.

Avhengighet av hurtigmat og sosiale medier

Forbindelsen mellom hurtigmat og psykisk helse er tydelig dokumentert i «Brain Wash». Maten vi konsumerer, preget av høyt sukker- og fettinnhold, påvirker ikke bare vår fysiske helse, men også vår mentale tilstand. Denne type kosthold bidrar til inflammasjon, som har vært knyttet til en rekke psykiske lidelser, inkludert depresjon og angst.

Tilsvarende fører overforbruk av sosiale medier til en konstant sammenligningskultur, hvor vår selvfølelse blir tett knyttet til den anerkjennelsen vi mottar online. «The Comfort Crisis» fremhever hvordan denne overfladiske formen for interaksjon erstatter dypere, mer meningsfulle forbindelser, noe som kan forverre følelser av ensomhet og isolasjon.

Veien fremover

For å motvirke de psykologiske konsekvensene av et liv i overflod, foreslår begge bøkene strategier som fremmer «digital diett», mindfulness-praksis, fysisk aktivitet, og en bevisst tilnærming til våre matvalg. Det anbefales å utfordre seg selv gjennom ubehagelige opplevelser, som eksempelvis friluftsliv og fysisk trening, for å bygge psykisk motstandsdyktighet og finne en dypere mening i livet.

Videre understrekes viktigheten av å kultivere dype personlige forhold og engasjere seg i meningsfulle aktiviteter som går utover umiddelbar selvtilfredsstillelse. Ved å bevisst redusere vår avhengighet av komfort og umiddelbar gratifikasjon, kan vi gjenopprette en sunnere balanse i vårt psykiske liv, som ikke bare forbedrer vår egen velvære, men også bidrar til et mer robust og meningsfylt samfunn.

Disse innsiktene og strategiene er ikke bare relevante for de som allerede kjenner de negative konsekvensene av for mye komfort, men også som forebyggende tiltak for fremtidige generasjoner. Ved å revurdere vår tilnærming til komfort og umiddelbar tilfredsstillelse, kan vi kanskje finne veien til et dypere, mer tilfredsstillende liv.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.