#502 – Stoiske prinsipper for et godt og meningsfullt liv

I dagens episode skal jeg først se litt på bruk av metaforer, anekdoter, humor og små tankevekkende historier som terapeutisk verktøy. Deretter skal jeg vende meg til en samling av råd og livsveiledning først i pennen av de mest kjente stoikerne.

Marcus Aurelius, Romerrikets keiser fra 161 til 180 e.Kr., er kanskje best kjent for sin praksis av stoisk filosofi, dokumentert i hans personlige skrifter som senere ble publisert som «Meditasjonene». Disse notatene tilbyr en sjelden innsikt i tankene til en av de mektigste mennene i antikken, som samtidig søkte visdom og indre fred gjennom stoisk tankegang. Hans livsprinsipper tilbyr tidløse leksjoner som fortsatt kan veilede oss i jakten på et godt og meningsfullt liv. I dagens episode av SinnSyn skal jeg utforske de stoiske veilederen til et godt liv. Jeg skal også se på hvordan små anekdoter, fortellinger og metaforer kanskje kan fungere som viktige veiledere i et komplisert liv. Jeg innleder med å snakke om en terapeut som het Milton Erichsen. Hans terapeutiske praksis bestod først og fremst av å fortelle sine pasienter små innsiktsfulle historier som kunne kaste nytt lys over klientens underliggende konflikter. Milton Erichsen mente at metaforer og historier hadde terapeutisk kraft fordi de snakket direkte til det ubevisste. Kan kloke fortellinger og gamle filosofiske rammeverk fungere som hjelpemidler og selvhjelpsverktøy for moderne mennesker? Det spørsmålet skal jeg utforske i denne episoden av Sinn Syn. Velkommen skal du være!

Aksept av det Uunngåelige

En av de mest fremtredende lærdommene fra Aurelius er betydningen av å akseptere det uunngåelige. Han underviste at frustrasjon oppstår fra våre forsøk på å kontrollere det som ligger utenfor vår kontroll. Ved å akseptere naturens gang og fokusere på vår egen atferd og reaksjoner, kan vi finne ro. Dette prinsippet er svært relevant i dagens verden, hvor mange føler seg overveldet av hendelser de ikke kan kontrollere, fra globale kriser til personlige utfordringer.

Dygd som Livets Mål

For Aurelius var det overordnede målet i livet å leve dydig. Dette innebærer å praktisere visdom, rettferdighet, mot og måtehold. Stoikerne mener at ved å kultivere disse egenskapene, kan en person oppnå eudaimonia, eller et liv i trivsel og sann lykke. I en moderne kontekst oppfordrer dette oss til å se innover og utvikle karaktertrekk som bidrar til personlig vekst og positive samfunnsmessige bidrag.

Indre Styrke og Motstandsdyktighet

En kjernedel av Aurelius’ filosofi er ideen om indre styrke og motstandsdyktighet. Han argumenterte for at vi ikke skal la oss overvelde av ytre omstendigheter eller andre menneskers handlinger. Ved å opprettholde et fokus på indre styrke og selvkontroll, kan vi møte livets utfordringer med ro og besluttsomhet. For moderne mennesker, som stadig navigerer i en kompleks verden, tilbyr dette en vei til å håndtere stress og utfordringer på en sunn måte.

Refleksjon og Selvbevissthet

Aurelius var en forkjemper for daglig refleksjon som en måte å oppnå større selvbevissthet og forståelse. Han trodde at gjennom rolig betraktning av ens egne tanker og handlinger, kunne man leve mer i samsvar med sine verdier og forbedre seg selv. I en tid med konstant distraksjon gir dette rådet en nyttig påminnelse om verdien av å ta seg tid til introspeksjon og bevisst tenkning.

Fellesskapets Velferd

Til tross for sitt fokus på individuell dygd, understreket Aurelius også viktigheten av å arbeide for fellesskapets beste. Han så på alle mennesker som deler av et større hele, og mente at våre handlinger bør bidra positivt til fellesskapet. Dette prinsippet er dypt relevant i dagens globaliserte verden, hvor individuelle handlinger ofte har vidtrekkende konsekvenser for samfunnet.

Konklusjon

Marcus Aurelius’ stoiske livsprinsipper gir ikke bare innsikt i antikkens filosofi, men tilbyr også praktiske råd for hvordan man kan leve et mer meningsfullt og tilfredsstillende liv i dag. Ved å akseptere det uunngåelige, strebe etter dygd, utvikle indre styrke, praktisere selvrefleksjon, og tenke på fellesskapets beste, kan vi navigere moderne utfordringer med stødig kurs.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.