#74 – Styrketrening for hodet

Det skal dreie seg om mindfulness. Noen mener at mindfulness er summen av buddhistisk meditasjon. Mindfulness er et sett med øvelser for å trene opp våre ”mentale muskler”, men mindfulness er også en holdning til livet som gir mer ro og balanse i en stressende hverdag.

Velkommen til en ny episode av SinnSyn. Tema i dag er kjent fra en tidligere episode. Det skal dreie seg om mindfulness. Noen mener at mindfulness er summen av buddhistisk meditasjon. Mindfulness er et sett med øvelser for å trene opp våre ”mentale muskler”, men mindfulness er også en holdning til livet som gir mer ro og balanse i en stressende hverdag. Å lære seg mindfulness kan være en god investering i eget liv. Det er ikke en rask løsning på alle våre utfordringer, men snarere en slags styrketrening for psyken som på lengre sikt vil øke livskvalitet på mange områder. Det viser seg at mindfulness kan øke både sosial intelligens, emosjonell intelligens og gi oss mer ro og tilstedeværelse i eget liv. Til syvende og sist kan man kanskje oppnå mer med mindre stress. Det er altså mange gode grunner til å interessere seg for mindfulness.

I dagens episode skal du får høre et litt vaklende foredrag om mindfulness. Jeg var på en stor bedrift i Lindesnes for å snakke om meditasjon i mai 2018. Jeg er ikke sikker på om det gikk så bra, men tradisjon tro legger jeg helt ukritisk ut ting på denne podcasten og håper at det kan være noe å hente for potensielle lyttere. 

Før jeg spiller av seansen fra Lindesnes, skal jeg fungere litt i opplesningsmodus og sette scenen med en artikkel jeg skrev i mars 2013. Den handler om destruktiv programvare i hjernen, og den tar for seg hvordan alt vi tenker og føler er filtrert gjennom vårt psykologiske operativsystem. I det påfølgende foredraget kobler jeg inn mindfulness som et nødvendig redskap for å endre dårlig programvare i eget hode. Det er en tematikk jeg har snakket mye om her på SinnSyn, men det er også en tematikk som ligger ved selve kjernen av psykoterapeutisk teori og praksis.

I dagens innledning skal du få møte Lars som forsøker å begå selvmord på feil grunnlag.

Se alle episodene til SinnSyn her:

 

 

 

 

 

 

 

Du kan også høre SinnSyn her:

 

 

 

 

 

 

Av Sondre Risholm Liverød
Psykologspesialist
WebPsykologen.no

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here