#80 – Angst

Angst kommer i mange fasonger. Det er et signal som skal fortelle oss noe, men hva? Dagens episode utforsker frykt uten ansikt – Angst.

Angst er et stort tema. I denne episoden har jeg valgt å fokusere på noen utvalgte aspekter ved angst. Jeg ser blant annet på sosial angst, prestasjonsangst og fobier. Jeg pensler også innom det som kalles for generalisert angst, eller GAD, hvor våre fryktresponser på sett og vi løper løpsk. Angst er et signal til kroppen om at det er fare på ferde, og kroppen reagerer med å mobilisere ved å iverksette alarmberedskap. Dette er en god ting fordi det kan sørge for overlevelse i situasjoner som faktisk er farlige. Men alt for ofte reagerer vi med frykt i situasjoner som er ufarlige, og da blir det en åpenbar mismatch mellom våre reaksjoner og den pågjeldende situasjonen. Vi reagerer med andre ord feil, og vi kaller det for angst når det er fryktmekanismene som er på villspor.

Angst er noe de fleste mennesker kjenner til, og de fleste av oss har følt det på kroppen. For de fleste vil enkle og ufarlige ting som å holde en tale i et bryllup oppjustere alarmberedskapen i kroppen til et ubehagelig nivå. Spørsmålet er hvordan vi skal forstå angst, og dernest hvordan vi kan bli kvitt angst. Finnes det gode metoder for å dempe angst? Svaret er «Ja», og i denne episoden skal jeg snakke om noen av dem.

Takk til Telemark Web

Det er spesielt en situasjon som gjør at min mentale temperatur øker til alarmberedskap, og det er i datatrøbbel. Det er en triviell bekymring, og det betyr lite i et større perspektiv, men når jeg tror at webpsykologen er hacket, forsvunnet eller ødelagt fordi den ikke synes på internett på grunn av en eller annen feil, så blir jeg redd for at 10 år med arbeid plutselig har blitt borte. Denne bekymringen har jeg kun hatt i enkelte perioder, og det er de periodene hvor jeg har tenkt at jeg kan drifte både SinnSyn og WebPsykologen.no for egen maskin. Heldigvis gjør jeg ikke det lenger. Da jeg startet opp i 2009 fikk jeg hjelp av en designer som heter Robin Johansen. Da jeg hadde Robin med på laget, gikk alt på skinner. Så skulle jeg prøve meg på egenhånd, og jeg opplevde den ene krisen etter den andre. Nå har jeg tatt til fornuft og sørget for at WebPsykologen alltid har Robin Johansen og hans nyoppstartede firma Telemark Web i ryggen. Robin har lang erfaring og er ekstremt dyktig, men det viktigste med Robin og Telemark Web er at de er uhyre pålitelige. Uansett hva det er og når det oppstår, så får jeg kontakt med Robin og han løser problemene raskt. Jeg har aldri opplevd lignende service noe annet sted, og jeg vil derfor både takk og anbefale Telemark Web til alle som trenger en stabil sammarbeidspartner på nett. De er Telemark Web som ivaretar WebPsykologen nå, og da går det på skinner igjen. De har også veldig gode priser og yter mye mer enn det man betaler for. TAKK!

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here