#83 – Kunsten å leve et meningsfullt liv

Meningen med livet er ikke noe man kan utrede i en samtale på en time, men vi prøver likevel. Hva skaper mening og hva fører til meningsløshet?


Mening er noe vi tilskriver ting helt naturlig, men dersom vi utsettes for ubegrenset frihet og mange valg, forstyrres denne prosessen. Vi blir tvilende, noe som skaper både misnøye og en viss nervøsitet. Hvilke faktorer hindrer oss i å leve et meningsfullt liv, og hvilke faktorer er med på å skape mening? Det var tema for et arrangement på brygga i Tvedestrand en regntung onsdag i september 2018. Igjen var det Humanetisk forbund som inviterte til en spennende samtale som ett av mange tilbud under humanetiske uker i Agderfylkene. Det var et koselig lokale, og jeg hadde en hyggelig samtalepartner. Hun het Siw Johannessen, og hun er medlem i lokallaget og primus motor for Kystkulturuka i Tvedestrand. Hun er også lokalpolitiker og jobber med enslige mindreårige flyktninger. Vi skulle forsøke å nærme oss meningen med livet på en meningsfull måte, og det er ingen lett oppgave. Det kan bli spennende, men det kan også bli bare surr. I dette tilfellet synes jeg at samtalen var ok, men opptaket ble bare surr. Jeg la telefonen alt for nærme opptakeren, noe som la et lag av støy over lyden. Jeg hadde tenkt til å forkaste disse episodene, men så fikk jeg hjelp av en lydtekniker som klarte å reparere litt på skadene. Det er ikke god lyd, men den er mye bedre enn hva den var. Jeg legger det uansett ut, og så får de støysensitive vente noen uker til det dukker opp nye episoder. Jeg vil også nevne at det jeg her kaller samtaler, ofte ligner mer på monolog fra meg. I utgangspunktet er jeg bedt om å holde et foredrag, men det har jeg ikke så lyst til. For meg er det lettere å komme på sporet av noe viktig dersom jeg har en sparringspartner underveis, og derfor er disse arrangementene lagt opp som «samtaler» i hermetegn. Med andre ord så er det meningen at jeg skal si mest, så ubalansen i taletid handler ikke bare om at jeg tar alt for mye plass. 

I forkant av arrangementet i Tvedestrand, hadde vi forberedt publikum på tema ved å poste en artikkel som vi skulle ha som utgangspunkt for vår samtale. Denne artikkelen vil jeg også starte ut med i denne episoden. Første del blir derfor opplesning av en artikkel som heter fra «frihet til meningsløshet». Artikkelen er en variant av et tema jeg har skrevet mer inngående om i min nyeste bok som heter «Psykologens journal». I journalen tar jeg for meg både mening og meningsløshet, og jeg undersøker tematikken fra mange ulike perspektiver. Dersom du hører dette og er mer interessert i eksistensielle spørsmål, så håper jeg at du anskaffer deg «psykologens journal» ved å klikke deg inn på min bokhandel her på siden. Her får du alle mine bøker til best pris med gratis frakt og rask levering. Du betaler ikke bøkene online, men får den eller de i posten med vedlagt faktura.

Da håper jeg du er forberedt på en time hvor du sannsynligvis finner meningen med livet. Før jeg oppsummerer artikkelen og tar deg med til Tvedestrand, skal Raymond og alle som elsker Raymond sette scenen og forklare de mest grunnleggende problemene som omkranser meningen med livet. Trykk på play i spilleren over, og så finner du meningen med livet! Enkelt!

Sondre Risholm Liverød
Psykologspesialist
WebPsykologen.no & SinnSyn

 

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here