#88 – Søvnproblemer, tankekjør og ensomhet

Søvnhygiene handler om vaner og uvaner i forhold til søvn. Mange har dårlig søvnhygiene, og da kan enkle tiltak være til hjelp, men andre ganger må det mer til, og da kan årsakene være mer «psykologisk komplekse». Dette tema utgjør en liten del av denne episoden. Ellers snakket vi om ensomhet, medfølelse, takknemlighet og mange andre ting i en hyggelig samtale i Lillesand september 2018.

 

Denne gangen handler det om litt av hvert. Lyden er som vanlig ikke så god, men jeg håper du kan få med deg det viktigste innholdet. Dette er andre del av arrangementet i Lillesand. Vi har åpnet for spørsmål fra publikum, og det er stort sett jeg som svarer. Selv om tema var ensomhet, tok spørsmålene oss i mange andre retninger. Blant annet var det en dame som snakket om søvnproblemer. Hun opplevde en form for galopperende tanker som gjorde det vanskelig å falle i søvn. Jeg er over hodet ingen ekspert på søvn, men forholder meg likevel til søvnproblemer på ukentlig basis. Søvn er blant de viktigste faktorene for psykisk helse, og dårlig søvn forsterker alle andre symptomer vi måtte ha. Derfor er søvn blant de viktigste prioriteringene i møte med nye pasienter. Allerde i de første møtene må vi snakke om søvn og eventuelt tiltak som kan forbedre søvnkvaliteten og mengden søvn. Søvn er noe vi trenger for å fungere. Mange mener at drømmen fungerer som en bearbeidelse av inntrykk og vedlikehold av vårt mentale maskinere, deretter kommer vi inn i dyp drømmeløs søvn hvor bevisstheten ikke lenger er full av tanker og følelser som ansporer oss til bekymring eller uro. Derfor er det i den dype søvnen vi finner den viktigste formen for hvile. Når vi ikke klarer å falle i søvn, blir hele vårt psykologiske liv overbelastet. Derfor benytter jeg anledningen til å innlede dagens episode med de vanligste rådene for bedre søvnhygiene. Ut over søvn, finner du også mange andre temaer som ble en del av samtalen i Lillesand. Det er nok en gang Humanetisk forbund og Kjetil Nordbø som står for arrangementet.

Sondre Risholm Liverød
Psykologspesialist
WebPsykologen.no & SinnSyn

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here