#90 – Store fortellinger og gi faen meditasjon

En episode om store fortellinger, Selvet og den subtile kunsten å gi litt mer faen. Vi snakker om forholdet mellom å være en observatør og et offer for sitt indre liv.

Dette er andre økt i Mandal. Det er Human etisk forbund som arrangerer samtaler om spørsmål som stikker litt dypere enn “kafé-prat”. I forrige episode var hovedtema at man ikke egentlig kan stole på det man tenker og føler. Vi snakket om dette i en times tid, tok en pause, og nå fortsetter vi samtalen med innspill fra publikum. Når publikum får slippe til, blir tematikken mer springende, men ikke mindre interessant.

Mindfulness

Jeg husker ikke alt vi snakket om, men jeg husker at vi snakket om store fortellinger og hvordan mytologi kommuniserer til mennesker på en annen måte enn gode råd. Jeg husker også at det etterhvert ble en del snakk om mindfulness, og hvordan innsiktsorientert meditasjon kan fremprovosere omtrent den innsikten jeg er ute etter når jeg påstår at «alt du tenker er feil». Mitt råd er at man forsøker å ta både tanker og følelser litt mer med en klype salt, eller man kan bruke et mer vulgært språk på det: Gi litt mer faen. Å gi mer faen er også mantra til Mark Manson som har skrevet boken «The subtile art of not giving a fuck». Han mener at mennesker i alt for stor grad bryr seg for mye. Små barn kan eksplodere fordi fargen på en ny genser er feil. De reagerer voldsomt på ting som er helt ubetydelig i et større perspektiv. Denne tendensen finner vi også hos vokse mennesker, og problemet, i følge Manson, er at majoriteten av oss ikke mestrer den subtile kunsten å gi faen. Det kan høres ut som om denne beskjed kommer fra en oppstanasi, pubertal nihilist som har gitt fullstendig opp, men slik opplever jeg ikke Mark Manson når jeg leser boken hans. Han snakker kanskje et slags ungdomsspråk med mye banning, men jeg tror han treffer et bredt publikum med noe av den samme beskjeden vi finner i blant annet de Østlige visdomstradisjonene. Her får vi vite at ego er en størrelse som lurer oss til å tro at vi alltid mangler noe, og at vi må kompensere for denne mangelen for å leve et bedre liv. Slik kan man lures inn i et anstrengt livsløp på konstant jakt etter noe som mangler, og på den måten gå glipp av hele livet. Ego bryr seg veldig mye om mange trivielle ting, ofte fordi det føler seg forsmådd og forlanger en kompensasjon for å utgjeven en opplevd ubalanse, og med en slik mentalitet kan en gammel vase få utrolig stor betydning i et arveoppgjør. Når vi skjønner at ego lurer oss inn i livsfeller og krampeaktige livsstrategier basert på snevre perspektiver og merkverdige prioriteringer, kan vi avsløre disse manipulerende tendensene i vårt eget ego, noe som gir oss nye muligheter for å senke skuldrene og oppnå en helt annen form for indre ro og harmoni. Mark Manson mener at dette handler om å gi faen, men han poengterer også at det handler om å gi faen i ubetydelige ting, slik at man faktisk kan bry seg mer om de tingene som har virkelig verdi, og da er det ofte snakk om gode relasjoner til andre mennesker og kanskje en større omsorg for moder jord.

Jeg likte boken til Mark Manson, selv om jeg aldri har lest så mange banneord i en og samme bok før. I løpet av samtalen du snart skal få høre, ble jeg spurt om meditasjon og jeg ble spurt om hvilke meditasjonsveiledere eller meditasjonsapper jeg anbefaler. På det området har jeg ikke så mange råd, fordi jeg selv har falt ned på Sam Harris som den beste meditasjonsveilederen for meg. Etter dette valget har jeg ikke prøvd så mange andre. Jeg har stort utbytte av den nye appen til Sam Harris som egner seg både for amatører og mer trente meditasjonsutøvere.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here