Ep 11 – Passivt aggressivt bakholdsangrep

Noen sier ja til det meste, smiler i møte, men lever alltid for sent. Den passivt aggressive prokrastinerer med vilje, for å formidle sin motstand uten direkte konfrontasjon.

Hør denne episoden på SinnSyn Premium

Hva er passiv-aggressiv oppførsel?

Passiv-aggressiv oppførsel er når du uttrykker negative følelser indirekte i stedet for å snakke åpent om dem. Under andre verdenskrig, da soldater ikke ville følge offiserenes ordre, beskrev psykologer dem som “passivt-aggressive.” Et nytt begrep den gang, men fortsatt relevant i dag.

I det vi henfaller til passiv aggresjon, føler vi oss sine, irriterte eller frustrerte, men oppfører oss likevel nøytralt eller hyggelige og mer muntre enn vi normalt sett er. Vi uttrykker med andre ord det motsatte av hva vi føler, men irritasjonen vil komme til overflaten via mer subtile veier. For eksempel kan vi si ja til et prosjekt, men mene at prosjektet er feilslått på vesentlige områder, men istedenfor å si vår mening og konfrontere prosjektleder, sier vi ja til vår del av oppgaven, men leverer ikke arbeidet på tiden eller prokrastinerer hele prosessen med vilje.

Passiv aggresjon er ikke en psykisk lidelse. Men mennesker med psykiske lidelser kan opptre på den måten. Passiv aggresjon kan skade dine personlige og profesjonelle forhold, og derfor er det lurt å vite litt om de psykologiske mekanismene bak denne såkalte forsvarsmekanismen. Velkommen til et passivt aggressivt dypdykk i menneskers psykiske bakholdsangrep.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here